Csak a korai öngondoskodással élhetőek túl a nyugdíjas évek? (+videó)

2019.08.04 06:51

Veszélyben a magyar nyugdíjrendszer, sokan már abban sem bíznak, hogy egyáltalán normális nyugellátáshoz jutnak majd idősebb éveikre. Ebből adódóan a nyugdíjszakértő szerint felértékelődik az öngondoskodás. A Heti Napló riportja.

 
Évek óta, de az utóbbi időben mindenképpen felerősödtek azok a hangok, miszerint veszélyben a nyugdíjrendszer, sőt, évtizedeken belül akár össze is omolhat. Olyan vélemények is előkerültek, amelyek lényege, hogy tovább kell emelni a nyugdíjkorhatárt, tekintve, hogy az aktív korú lakosság száma különféle okok miatt csökken, miközben a javuló életfeltételek és az orvostudomány fejlődése miatt az egyének egyre több évet tölthetnek el egészségben, vagyis tovább élhetnek, mint tették azt az anyáik, dédanyáik.
 
Az ATV Heti Napló stábja – amely szintén kiemelt helyen foglalkozott a magyar nyugdíjrendszerrel – rövid közvélemény-kutatást végzett a járókelők körében, amelyben arra jutottak, hogy már most is kevesen kalkulálnak rendes nyugdíjjal, holott az Eurostat legújabb, eléggé drámai számait még nem is ismerték. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint ugyanis rohamosan fogy a magyar, és még rohamosabban az aktív korosztály. 2100-ra például 2 millió magyarral lesz kevesebb, várhatóan 7,9 millióan leszünk. A magyar adatok egyébként az uniós átlaghoz közelítenek majd, az úgynevezett függőségi ráta 55-60 százalék közé fog esni, ami azt jelenti, hogy 100 munkaképes korú magyarra 55-60 65 évesnél idősebb honfitárs jut majd.
 
A nyugdíjszakértő szerint ugyanakkor az Eurostat becslése pozitív, a legfrissebb belső demográfiai statisztikák ugyanis kicsit gyorsabban öregedő képet vetít elő a magyar társadalomra. Egy példával élve elmondta: ma a 65 évesnél idősebb magyaroknak aránya meghaladja a 18 százalékot, ami annyit jelent, hogy minden hatodik magyar 65 évesnél idősebb. 2030-ra viszont – ami csak 12 évre van mától – már minden negyedik magyar 65 évesnél idősebb lehet.


 
atv.hu