Csak Bulgáriában alacsonyabb az életszínvonal a magyarénál

2019.08.03 08:34

Csak Bulgáriában alacsonyabb az életszínvonal a magyarénál – ez derül ki az Eurostat friss felméréséből, amit a HVG.hu szemlézett. A kutatás alapján ugyanis csak a blogár háztartások egy főre eső fogyasztási kiadása volt távolabb az EU-átlagtól a tavalyi évben, mint a magyaroké. A bolgár háztartások költenek kevesebbet a magyaroknál számszerűen is.

illusztráció

A magyar háztartások fogyasztása gyakorlatilag stagnál az uniós átlaghoz képest. 2009-ben annak 59 százalékán állt, majd benézett 60 százalék fölé, de 2017-ben ugyanott tartott, mint a gazdasági válság évében. 2018-ban újra emelkedett kicsit. A mostani adatok szerint még a románok is lehagynak minket.
 

 

 

 


A magyar állam már korántsem áll ilyen rosszul, az állam végső fogyasztási kiadásai tekintetében Magyarország nemhogy nem sereghajtó, de a középmezőny végén áll. Az állam fogyasztási kiadásai olyan szolgáltatásokra és dolgokra mennek el, amiket az állam vagy egyes polgároknak nyújt, vagy a közösségnek általában – például utakat, kórházakat, stadionokat épít. Papíron az állam fogyasztási kiadásai mind az állampolgárok érdekében történnek, a szolgáltatások és a dolgok végső soron az állampolgárokat gazdagítják – a magyar kormány kritikusai szerint a Fidesz esetében ez nincs feltétlenül így, elég a látványberuházásokra gondolni.
 
A régióban egyébként Magyarországon kívül Csehország az egyetlen, ahol az állam fogyasztási kiadásai közelebb lennének az EU-átlaghoz, mint a háztartásokéi. Ez az egész unióban inkább a gazdagabb, jóléti államokra jellemző.
 
hvg.hu / magyarhang.org