Csak formaság hogy a föld elkerült a nemzeti parkoktól

2015.04.29 10:34

A vagyonkezelés és a természetvédelem nem egymással ellentétes kategória, mondta a Kossuth Rádióban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki szerint csak nyilvántartási változásról van szó.

A miniszter arról beszélt, hogy nem terveznek bérlőcserét a nemzeti parkok területén, ami eddig védett terület volt, az ezután is védett lesz, akinek szerződése van, annak továbbra is érvényben lesz a szerződése, nyilvántartási változásról van szó.

Az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítás keddi elfogadása után a földet másfajta szerződéses háttérrel fogják a nemzeti parkok gondozni, de ez nem jár különösebb következményekkel a miniszter szerint.

A gazdák tovább tudják használni a területeket, és a nemzeti parkok által közvetlenül kezelt területeknél sem terveznek változásokat. A nemzeti parkok a jövőben ugyanúgy el tudnak majd járni a védett területek ügyében, mint eddig, hangsúlyozta a miniszter.

A törvény a nemzeti park igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) helyezi át a védett területekkel kapcsolatos vagyonkezelési feladatok jelentős hányadát. Ez természetvédelmi és csaknem 200 egyéb civil szervezet szerint is veszélyezteti a természeti értékek védelmét. A jogszabály elfogadása után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország levélben fordult az illetékesekhez, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz a jogszabály megsemmisítése érdekében, illetve a köztársasági elnök, az ombudsman és az összes parlamenti képviselő segítségét kérték, hogy a törvény ne léphessen hatályba.

mti.hu