Csak néhány milliót reméltek az üzlettől a miskolci dollárhamisítók

2016.06.28 08:05

Néhány millió forintot remélt a hamis pénzért cserébe – ezt mondta a bíróságon az elsőrendű vádlott. A rosszul sikerült bankjegyek után pedig meg is fenyegették.

penzhamisitok_160627ml.jpg

fotó: Juhász Ákos

A miskolci dollárhamisítók ügyét most kezdte tárgyalni a törvényszék. Mint arról korábban beszámoltunk, a két férfi tavaly augusztusban bukott le, egy miskolci nyomdában a nyomozók több mint százmillió forint értékű hamis amerikai dollárt és ukrán hrivnyát találtak. A bankjegyeket egy edelényi és egy nyékládházi férfi gyártotta, utóbbi korábban a Jobbik helyi elnöke volt. A gyenge minőségű hamis pénzt Ukrajnában hozták volna forgalomba.

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

A vádlottak már egy éve előzetes letartóztatásban vannak. A hamispénz gyártásával a nyomdász Sz. Istvánt egykori ügyfelei keresték meg, korábban vodkához gyártott nekik zárjegyeket, számla nélkül. Most viszont dollárt rendeltek. A vádlott először nemet mondott a felkérésre, de később beleegyezett. Több milliós tartozása volt, az üzlettől pedig néhány milliót remélt, a pénzt a másodrendű vádlottal elfelezték volna.

penzhamisitok_160627ml_2.jpg

- Az elsőrendű vádlott volt az, aki beszerezte a bankjegek készítéséhez használt UV festéket, illetőleg a másodrendű vádlottnak mintákat, alap képfájlt és eredeti 20 dolláros címletű bankjegyet adott át. Illetve ő volt, aki tartotta a kapcsolatot a megrendelőkkel – mondta Zelenáné Rácz Gabriella ügyész.

A hamis 20 dollárosok már majdnem elkészültek, amikor a Nemzeti Nyomozóiroda rátalált a miskolci nyomdára. Több mint 126 millió forintot értékben nyomtattak hamis dollárt. A magyar nevet használó és magyarul beszélő, de ukrán rendszámú luxusterepjáróval közlekedő, sportos testalkatú férfiak házhoz mentek. Az első legyártott minták viszont nem tetszettek a megbízóknak, akik meg is fenyegették a vádlottat. Azt mondták: javítson a pénz minőségén és „Tudják hogy hol lakik”. Később, ukrán hrivnyával is próbálkoztak, de az sem ment rendesen, a gyenge minőségű hamisítványból több mint 36 millió értékben nyomtak. A vádlott most elismerte a bűncselekményt és azt mondta megbánta.

penzhamisitok_160627ml_6.jpg

Az ügy tanúk meghallgatásával folytatódik. A különösen nagy értékre elkövetett pénzhamisítás akár 15 év szabadságvesztéssel is büntethető.

minap.hu