Csak öt napig volt csúcstartó a világ legidősebb embere

2015.04.08 05:13

A 116 éves Gertrude Weaver múlt szerdán vált a világ legidősebb emberévé egy japán hölgy halála után, de egy tüdőgyulladás komplikációiba végül hétfőn ő is belehalt. A következő korrekorder egy idén 116 éves amerikai fekete hölgy lehet.

Öt nappal azután, hogy ő lett a világ legidősebb embere, meghalt az a 116 éves amerikai nő, Gertrude Weaver, aki még az amerikai elnököt is meghívta a következő születésnapi bulijába.

A világ előző legidősebb embere, a japán Okava Miszao egy hónappal 117. születésnapja után halt meg múlt szerdán, az arkansasi Gertrude Weaver ekkor vált csúcstartóvá, bár a Guinness még nem hitelesítette a rekordot. Az idős hölgy egy otthonban élt, az otthon vezetője elmondta, az asszony teljesen ép volt, és nagyon élvezte, hogy ő lett a világ legidősebb embere, szombaton viszont rosszul lett, ezért kórházba vitték, hétfőn reggel pedig belehalt egy tüdőgyulladás komplikációiba.

A hölgy még 1898-ban született egy hatgyermekes földművescsaládba. 1915-ben férjhez ment egy szobafestőhöz, akivel négy gyermekük születtt. Egyik, még élő fia épp kedden tölti be a 94-et.

Gertrude Weaver korábban azt nyilatkozta, szerinte az a hosszú élet titka, hogy mindenkivel kedvesen bánt, és a saját főztjét ette, egy másik alkalommal pedig úgy fogalmazott, hogy hinni kell Istenben, keményen dolgozni és szeretni mindenkit.

A perui szociális tárca hétfőn jelentette be, hogy Filomena Taipe, az ország legidősebb asszonya vasárnap hunyt el. Taipe 1897-ben született Pucutóban, a Huancavelica régióban, egész életét ott töltötte, 2880 méter magasan a tengerszint fellett álló vályogházában. Özvegyként kilenc gyermeket nevelt fel, közülük hatan már elhunytak. Taipe abban látta a hosszú élet titkát, hogy csak természetes élelmiszereket fogyasztott, krumplit, tejet, húst és kecskesajtot, mindazt, amit a mezőgazdaságból és halászatból élő helyi közösség hagyományosan evett.

A perui kormány nyugdíjasokról vezetett nyilvántartásában több mint négyszáz száz éven felüli személy szerepel, közülük 51 a Huancavelica régióban él.

A Washington Post egy gerontológiai kutatócsoportra hivatkozva azt írja, a világ következő legidősebb embere egy szintén amerikai hölgy lehet, a Michiganban élő 115 éves Jerolean Talley, aki 1899-ben született, de ahhoz, hogy valóban a világ legidősebb emberének lehessen kikiáltani, még ellenőrizni kell születési dátumát.

Az idős fekete nő egyébként Georgiában született egy 12 gyermekes családban, soha nem dohányzott és ivott, és egész életében aszerint a szabály szerint élt, hogy úgy kell bánni a szomszédaival, ahogy te is szeretnéd, hogy bánjanak veled, és ne hazudj, mert különben neked is hazudni fognak. A hölgy, aki pár éve még bowlingozni és horgászni is járt, idén májusban lesz 116 éves.

hvg.hu