Csaknem ötezer állatot vágtak le eddig, de nincs szükség válságkezelésre (+videó)

2019.09.11 06:45

Házisertésben nem, vaddisznókban található csak meg a sertésvírus – mondta el a főállatorvos az ATV Start című műsorban. Bognár György szerint nincsen vészhelyzet, bár igaz, eddig közel ötezer állatot vágtak le a hatóságok a gyanú miatt. Majd hozzátette azt is, hogy bár a húskészítmények ára nálunk még nem emelkedett jelentősen, az EU más országaiban már ez is elindult.

 

Az utóbbi időben sorra jelentek meg hírek arról, hogy a hatóság ezrével irtja a házisertéseket, ha az afrikai sertéspestis legkisebb gyanúja is felmerül. Az intézkedések főként Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintik. A hvg.hu a Nébih adatai alapján azt írta: 828 településen kellett védőintézkedéseket tenni, miután tavaly áprilisban egy vaddisznó tetemében kimutatták a vírust.
 
A 24.hu pedig arról írt, hogy a NÉBIH elismerte, hogy akár ötezer házisertést is kiirtottak. Azt viszont tagadják, hogy az állatok az afrikai sertéspestis vírusával fertőződtek. Közben Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos a hvg.hu-nak azt nyilatkozta: az állat-egészségügyi hatóság kénytelen felszámolni az állományt, ha felmerül a gyanú, hogy a házisertések is hordozzák a betegséget.
 
Ha bármilyen tünet megjelenik az állatokon, akkor az állategészségügyi hatóság helyben mérlegel, hogy le kell-e vágni a házisertést 
 
– erről beszélt az országos főállatorvos az ATV Start című műsorban. Bognár György szerint olyan tünetei vannak a betegségnek, amelyek egyébként más kórokkal is összekeverhetőek. Az állattartó számára egyébként akkor válik gyanússá az állat – folytatta –, ha lázas az állat, étvágytalanság, hasmenés vagy bőrvérzések figyelhetőek meg. Külön-külön is érdemes figyelni, de ha ezek együtt jelennek meg, akkor érdemes állatorvos hívni.
 
Bognár György kiemelte, hogy házisertésben nem mutatták még ki a betegséget, a gyanú miatt azonban eddig közel ötezer állatot vágtak le. Kiemelte azonban, hogy a betegség csupán vaddisznókban van jelen, és ezek jellemzően az északi megyében találhatóak meg (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád), illetve legújabban pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyének egy része vált fertőzötté.
 
A vírus egyébként két úton terjedhet: egyrészt természetes úton a vaddisznók kontaktja által, másrészt pedig élelmiszerhulladékkal. Ezt a hatóság nem tudja meggátolni, ezért is kommunikálják azt a turisták felé, hogy semmilyen élelmiszerhulladékot ne dobáljanak el, és hogy senki ne etessen semmilyen élelmiszerhulladékot a sertésekkel.
 
Ha valaki a járványügyi szempontoknak megfelelően tartotta az állatokat – folytatta Bognár –, akkor száz százalékos kártérítést kaphat a leölések után. Legfontosabb, hogy nyilvántartásba kell venni az állományt és egyben biztosítani az állattartás zártságát. Közben a járványügyi helyzet változása folyamatos, mivel a betegség vaddisznók között terjed. Ennek megfelelően változnak az intézkedések, amelyeket egy szakértői csoport felügyel.
 
Eközben Ázsiában ahogyan mondta – százmilliós nagyságrendű állatot vágtak már le, az élősertés ára ezért már eddig is jelentősen emelkedett Magyarországon. És bár a húskészítmények ára még nem emelkedett szerinte jelentősen, az EU más tagállamaiban már elindult ez a folyamat, válságkezelésre azonban a jelenlegi helyzetet tekintve nincsen szükség.

 


 
atv.hu