Csalódott devizahitelesek

2015.05.18 05:52

A "megmentett" devizahitelesek hangulata rossz. A kormányzati kommunikációnak köszönhető felfokozott várakozást követte a kijózanodás: az, hogy mindenki jobban jár az elszámolással és a forintosítással, hamisnak bizonyult. "Vannak olyanok, akik nem érzik igazságosnak. az elszámoló levélben kapott adatokat" - ismerte el Lázár János kancelláriaminiszter is.

Május közepére elkészült a devizahiteles elszámolás és forintosítás első összegzése, amiből kiderül, hogy az elmúlt hét végéig 1,9 millió darab küldeményt küldtek ki a pénzintézetek. A pénzintézetek leveleiből az is kiderül, hogy 744 milliárd forintot írtak jóvá eddig a számláikon. Ebből 181 milliárd forintot készpénzben vettek fel a hitelesek, ezen felül 563 milliárd forint volt az az összeg, amellyel a tartozásokat csökkentették. A teljes végösszeg minden valószínűség szerint eléri majd a korábban prognosztizált 1000 milliárd forintot, különböző okok miatt számos ügyfél csak június végén, július elején kapja meg a banki levelet, ők hozzávetőleg 250 milliárd forint kiutalására számíthatnak. A legnagyobb devizahitelező, az OTP magyarországi ügyfeleinek várhatóan százhetvenmilliárd forintot számol el és fizet vissza az elszámolási és forintosítási folyamat során.

Eddig a kiküldött banki értesítésekre kevesebb mint egy százalék panasz érkezett. Mégis az elsősorban Rogán Antal által többször hangoztatott: mindenki jól jár a forintosítással és az elszámolással szlogen megtévesztő voltáról éppen ezekben a napokban győződhetnek meg a devizahiteladósok. Már Lázár János is kénytelen volt szembesülni azzal, hogy "vannak olyanok, akik nem érzik igazságosnak. az elszámoló levélben kapott adatokat" - mondta újságíróknak a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha ilyen csekély a panaszosok számaránya, akkor miért telefonálnak be lapunkhoz és más szerkesztőségekhez is az ügyfelek, hogy becsapottnak érzik magukat? Ennek főként az az oka, hogy azzal az elszámolóképlettel, amelyet a jegybank ajánlott a hitelintézeteknek, nem tudnak mit kezdeni, mert még a pénzintézeteknél is csak egy szűk, a devizahitelek elszámolásával foglalkozó ügyintéző bír csak azzal a tudással, amellyel a képletet alkalmazni kell. Így az ügyfelek legfeljebb gyanújukat fejthetik ki, hogy az elszámolás nem megfelelő és megerősítést várnak, hogy ez elegendő a panasztevéshez. Ugyanakkor ezzel nem árt sietni, mert az elszámolás kézbesítésétől számított 30 napon belül van lehetősége az adósnak, hogy jelezze kifogásait a banknál.

Az ügyfelek csalódottságának egyik okát az általunk megkérdezett Barabás Gyula abban látja, hogy úgy gondolták: az árfolyamrés kifizetésekor magasabb összegre számíthatnak, márpedig ez az egész hitelhez képest csekély. A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint egyértelműen megtévesztő volt a kormány politikai kommunikációja az átlagosan 30-40 százalékos törlesztőrészlet-csökkentésről, a valóság ezzel szemben csak 10-20 százalékos, sőt a késedelembe esettek - az érintettek 23 százaléka - arra is felkészülhet, hogy emelkedik a részlete - mondta a szakember.

Akadnak olyan devizahitelesek, akik már megkapták ugyan az elszámoló levelüket a bankjuktól, de az elszámolási összeg jóváírását külön kérniük, méghozzá 30 napon belül a követelés kezelőtől. Ezek azok az ügyfelek, akiknek a bankjuk felmondta a hitelét, és követeléskezelőhöz kerültek, így pénzt és/vagy a tartozás jóváírását is innen kapják majd meg. A helyzetet bonyolítja, hogy a bank csak addig az időpontig végzi el az elszámolást, amíg az ügyet át nem adta a követeléskezelőnek.

Külön tortúrára készülhetnek azok is, akik lakásukkal, kocsijukkal együtt "eladták", az azokat terhelő hiteleket is, azaz átvállalta az új tulajdonos. A bankok most a velük kapcsolatban álló ügyfelekkel számolnak el, így az MNB tájékoztatása szerint, mivel az elszámolási jogszabályok ezt az egyensúlytalanságot egyáltalán nem orvosolják, a felek szabad megegyezésének kérdése, hogy az elszámolási összegen osztoznak-e, és ha igen, milyen arányban - írja a Portfólió. Amennyiben nem sikerül megegyezni, lehet, hogy bírósági pernek kell döntenie.

Bonta Béla
nepszava.hu