Csapás a Fidesznek, rossz hír a miniszterelnöknek

2019.10.25 10:43

Nem hívták meg a Fideszt az Európai Néppárt kongresszusára, ahol olyan elnököt választhatnak Donald Tusk személyében, akinek nem a szíve csücske a magyar kormánypárt.

Donald Tusk és Orbán Viktor
 
Fotó: Wiktor Dabkowski / Picture-Alliance/AF

 

Orbán Viktort és a Fidesz európai parlamenti képviselőit nem hívják meg az Európai Néppárt (EPP) november végi zágrábi kongresszusára - írja a Népszava. A Fidesz távol tartása automatikusan következik abból, hogy az EPP március 20-ikán felfüggesztette a magyar párt tagságát. A magyar kormánypárt európai parlamenti képviselői még megfigyelőként sem lesznek jelen a november 20-21-ei kongresszuson.
 
További rossz hír a Fidesznek, hogy várhatóan Donald Tusk lesz az EPP következő elnöke. A lengyel politikus a Néppárt tavalyi kongresszusán azt mondta a magyar kormánypártnak és Orbán Viktor miniszterelnöknek üzenve: ha ellenzed a jogállamot és a független igazságszolgáltatást, ha nem állsz ki a sajtószabadságért és a civil szervezetekért, ha türelmet tanúsítasz az idegengyűlölettel, a nacionalizmussal és az antiszemitizmussal szemben, ha konfliktust és megosztottságot szítasz nemzetközi szinten és az Európai Unióban, nem vagy kereszténydemokrata.
 
nepszava.hu / napi.hu