Csapkodtak a villámok éjszaka, három helyen is tűz volt

2016.05.30 07:16

Egy órán belül három helyszínre riasztották villámcsapás okozta tüzekhez a tűzoltókat Pest megyében, házak teteje gyulladt ki. A meteorológiai szolgálat többfelé további heves esőre figyelmeztet.

Fénykép

Csömörön, Gödöllőn és Kerepesen is egy-egy családi ház tetejébe csapott a villám. Az így keletkezett tüzet mindenhol sikerült eloltani, de az épületek lakhatatlanná váltak. A lakókat, összesen nyolc embert rokonoknál szállásolták el.

Ezenkívül az országon nyugatról keleti irányba végigvonuló viharzóna miatt nem emelkedett jelentősen a tűzoltói riasztások száma. Mostanáig nem érkeztek tömeges bejelentések károkról – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfő reggel.

Hajdu Márton ugyanakkor hozzátette, hogy a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt az ország keleti felében továbbra is figyelmeztetések vannak érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnali veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a heves zivatar miatt elsőfokú, míg a felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Így ebben a megyében olyan heves zivatarokra is számítani lehet, amelyet károkozó szél, jégeső, valamint rövid idő alatt jelentős mennyiségű, akár 50 milliméternél is több csapadék kísérhet.

Emellett a fővárosban és további kilenc megyében, Pest,Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: reggel az Alföldön, északkeleten többfelé előforduló zivatarokhoz helyenként (20-40 milliméter körüli csapadékkal) felhőszakadás, 60 kilométer/óra feletti szél és néhol jégeső kísérheti. Északkeleten az Északi-középhegység térségében az egymást követő zivataros gócokból ennél is több csapadék is hullhat.

Délelőtt az északkeletei megyékre szorul vissza a csapadékzóna, de ezután várhatóan a Dunától keletre újabb hullámban lehet számítani szórványos zivatarok kialakulására. Késő este az keleti, északkeleti határvidék kivételével stabilizálódik a légkör – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 24-29 fok között alakul. Késő estére 16-20 fok közé hűl le a levegő.

mti.hu