Csend van Miskolcon

2014.12.08 05:23

Még májusban döntött a miskolci önkormányzat a romák kitelepítéséről: felszámolják a szegénynegyedet, költözésre kényszerítve az ott élőket. Most csend van a városban: a kitelepítés szünetel.

Amint arról lapunk korábban beszámolt, roma telepek felszámolásába kezdett még nyár végén Miskolc fideszes önkormányzata, amire - bár nem hivatkoztak rá - a közeljövőben megépülő diósgyőri stadion parkolójának bővítése miatt van szükség.

Az önkormányzat levélben szólította fel a helyi szegénynegyed lakóit, önként hagyják el addigi otthonaikat, amihez, ha arra érdemesek találtatnak, anyagi támogatást kapnak.

Aki ment, annak térítési díj ellenében csereingatlanokat ajánlottak fel, amit zömmel el is fogadtak, egy családot kivéve, amely Miskolctól 50 kilométerre, egy családi házba költözött – közölte a Népszavával Koczák Szilvia, a Miskolci Önkormányzati Hivatal sajtószóvivője.

A telepen élők többsége a városvezetés eljárása ellen bizonytalan időre sátras tüntetést szervezett.

Bár az akció a vártnál hamarabb véget ért, Váradi Gábor, a Miskolci Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke nem zárja ki, hogy újra tüntetés kezdődjön. Lapunk kérdésére, készülnek-e a jövőben is hasonló tiltakozásra, azt felelte

„Nehéz előre megmondani, ez attól függ, hogy milyen irányban halad az ügy. Elviekben áprilisig nem várható újabb demonstráció, de ha valami komolyabb változás történik, akkor újra utcára vonulunk.”.

Váradi szavaiból kiderült, egyelőre béke van a városban, nincs szükség újabb demonstrációra.

Ezt erősíti meg Koczák véleménye is, aki azonban teljesen másként ítéli meg az alaphelyzetet, mivel szerinte szó sincs roma kitelepítésről, nincs kilakoltatás, az önkormányzat csupán egy telepfelszámolási programot indított, amely egyaránt érint romákat és a nem romákat.

Véleménye szerint Miskolcon megindult egy folyamat, ami miatt nagyon sok támadás érte a múltban az önkormányzatot. Arra a kérdésre, zajlik-e most a szegénynegyedben valamilyen kiköltöztetés azt válaszolta, „legutóbb a Gizella utcában számoltunk fel egy 13 lakásból álló lepusztult épülettömböt”.

Amiből arra lehet következtetni, hogy folytatódnak a kilakoltatások, de - mint azt a sajtószóvivő közölte - az eddigiekkel ellentétben a legutóbb felszámolt Gizella utcai épületet nem bontják el, mivel jó a szerkezete, így alkalmas a felújításra.

A talán átmeneti csendben reménykednek a helyiek, még ha a bizonytalanság megmaradt is. Váradi szerint ugyanis van olyan terület, ahol a kilakoltatások átmenetileg szünetelnek, de akad olyan is, ahol teljesen leálltak, nem történik semmi.

Abban egyértelműen megegyeznek azonban a vélemények, hogy egyelőre építkezésnek nyomát sem látni a stadion környékén, amire az önkormányzatnál csak annyit mondanak: először mindenképpen tereprendezésre van szükség, csak ezután kezdődhet a tervezés. A kérdés így már csak az maradt, mit ért a városvezetés tereprendezésen.

L. B.
nepszava.hu