Csíksomlyói hangulat volt a Csanyikban

2015.05.24 07:33

Szabadtéri szentmise, arcfestés és koncertek várták az érdeklődőket a Csanyikban, ahol második alkalommal szervezett pünkösdi programokat a Diósgyőri Plébánia. Az esemény egyfajta lelki bekapcsolódás a Csíksomlyói zarándoklatba, de Miskolc két pálos kolostorának is ez a búcsú ünnepe.

Merített papírra nyomtattak a gyerekek a Csanyikban, ahol ismét pünkösdi ünnepre érkeztek az érdeklődők. A vállalkozó kedvű gyerekek a Vizsolyi Biblia egyik oldalát nyomtathatták ki, a betűk festése volt a legkönnyebb része a munkának.

    – Rá kellett rakni egy másik lapot – mondta el Farkas Márton. – És ezt be kellett rakni egy nyomófa alá. Azt pedig egy gallyal vagy ággal ki kellett húzni erősen.

Egy könyv kinyomtatása erőt és nagy odafigyelést is igényel. Főleg, ha több százat készítenek belőle. Vizsolyban erre vállalkoztak, ahol júliusban nyomtatásának 425.évfordulója alkalmából újra elkészítik a Bibliát.

    – Ősnyomatot eredeti eszközökkel, eredeti technikával eredeti nyersanyagokkal eddig soha senki nem nyomtatott – nyilatkozta Daruka Mihály, a Vizsolyi Biblia Nyomda Múzeum vezetője –, úgyhogy még  a papír is ugyanolyan, mint amit a 16. században gyártottak.

A szabadtéri színpadon Pál apostol leveleinek megzenésített változatai csendültek fel Gryllus Dániel közreműködésével – ezzel is erősítve a pünkösdi ünnep hangulatát.

    – Két vonatkozása van a rendezvénynek – mondta Mikolai Vincze, a Diósgyőri Plébánia plébánosa. – Az egyik a Csíksomlyói zarándoklat, ami Erdélyben van, és ebbe szeretnénk lelkileg belekapcsolódni. Az egész magyarságnak nagy lelki ünnepe ez. A másik pedig helyi kötődés: a szentléleki pálos kolostor illetőleg Diósgyőrben a másik pálos kolostor. Kvázi ezeknek a búcsú ünnepét ünnepeljük meg így.

A plébánia már másodszor szervezte meg a szabadtéri eseményt, ahol a zene mellett arcfestés, finomságok és kellemes beszélgetések várták az érdeklődőket.

minap.hu