Csődöt mondott a kétmilliárdos jégkár-elhárító rendszer (+videó)

2018.05.20 18:05

Bár 2 milliárd forintba került, mégse működött jól a jégkárelhárító rendszer a május eleji felhőszakadások idején. Volt ahol azért nem tudták beindítani a készüléket, mert a környéken nincs térerő, így a telefonról irányított rendszerek nem működtek. Egy szakértő szerint viszont ez még mindig jobb, mint ha működtek volna, akkor ugyanis aszályt okozhatnának.

https://nefela.hu/images/vortex.gif
 
Ez az a szerkezet, aminek meg kellene védenie a gazdákat a sorozatos jégkároktól. Bár a Nemzeti Agrárkamara korábban azt ígérte a 2 milliárd forintból kifejlesztett készülékek az egész országban védelmet nyújtanak, az idei májusi jégesők során bebizonyosodott, hogy a rendszer nem működött.


Miközben országszerte több helyen is szakadt a jégeső, voltak olyan területek, ahol a központból azért nem tudták értesíteni a gazdákat arról, hogy hozzák működésbe a szerkezetet, mert nem volt térerő, emiatt komoly kár érte a gazdákat.
 
Egy agrárbiztosítások összehasonlításával foglalkozó cég szerint csak súlyosbítja a gazdálkodók kárát, ha olyan mértékben hisznek egy nem működő rendszerben, hogy más módon nem biztosítják be magukat a károk ellen.
 
Fontos, hogy a gazdáknak kevesebb kárt okozzanak ezek az egyre intenzívebb és felfutó káresemények. Azonban hamis illúziókat senki ne kergessen azzal kapcsolatban, hogy ez a rendszer meg fogja a problémájukat oldani, és főleg nem rövidtávon”
 
– mondta Surmann Árpád, az agrisk.hu biztosítási szakértője.
 
Egy földrajztanár szerint viszont az, hogy a 2 milliárdos rendszer ellenére elveri a jég a termést, még mindig jobb, mintha működne a jégeső elhárítás, az ezüst-jodidot párologtató készülékek ugyanis alkalmasak arra, hogy aszályt idézzen elő.
 
Hogyha nincsenek nagyobb jégkristályok, csak kisebbek alakulnak ki, azok tovább is fent lebegnek, a légáramlatok és a felfelé áramlás továbbra is fenntartja őket és nem alakul ki az eső. A nagyobb jégszemek tudnak elindulni először, és megindítja az esőt. Tehát szükséges az esőhöz a nagyobb jégkristályok kialakulása”
 
– magyarázta Sebők István.
 
Mivel az aszály mindig nagyobb területet érint, mint a jégeső ezért szerinte addig jó a gazdáknak amíg nem működik a rendszer.
 
hirtv.hu