Csökkentenék a CT okozta veszélyes sugárterhelést

2015.08.12 15:55

A CT-vizsgálatok sugárdózisát figyelő program indult Európa kilenc országában, köztük hazánkban.

A CT-vizsgálatok sugárdózisát figyelő program indult Európa kilenc országában, köztük hazánkban is, hogy a lehető legkisebb sugárterhelés érje a betegeket. A gépgyártók és a képalkotó diagnosztikai szolgáltatók évek óta egyaránt azon dolgoznak, hogy a betegek sorsát nagyban meghatározó, megfelelő minőségű CT-vizsgálatot a lehető legkisebb sugárdózissal végezzék el. Magyarországot az egyik legnagyobb hazai szolgáltató, a Diagnoscan képviseli a programban, amelyet különösen aktuálissá tesz, hogy a közelmúltban több kutatás is foglalkozott a komputertomográfok sugárterhelésével, és az egyik legutóbbi szerint a vizsgálatok DNS-károsodást okozhatnak

A egésztest-CT százötvenszer nagyobb sugárterhelésnek teszi ki a szervezetet, mint a mellkasröntgen. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet 2007-ben közzétett becslése szerint az adott évben elvégzett 72 millió CT-vizsgálathoz 29 ezer jövőbeli daganatos megbetegedés köthető. Két évvel ezelőtt amerikai kutatók pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az évente közel négymillió, gyermekeken végzett CT-vizsgálat csaknem ötezer rákos megbetegedést okozott. A Stanford Egyetem kutatói felvetik annak lehetőségét, hogy a kardiológiai CT-vizsgálatok DNS-károsodást okozhatnak.

A kockázatok ellenére a CT-vizsgálatok ma már nélkülözhetetlenek a súlyos betegségek felfedezésében és egyre nagyobb szerepük van a szűrésekben is – hangsúlyozzák a radiológus szakemberek, akik nagyon szigorú előírásokkal igyekeznek növelni a betegek biztonságát. A most zajló dózismonitorozás célja, hogy az adatok feldolgozásával a radiológusok a jelenleginél is pontosabban állíthassák be az egyes vizsgálattípusokhoz tartozó legkisebb sugárterhelést, miközben még megfelelő minőségű, korrekt radiológiai képeket kapnak.

napigazdasag.hu