Csúcsborok és óriási lélek – film Szepsy István Tokaj-hegyaljai borászról

2016.12.06 13:04

Csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be A szeretet mint tőke című, Szepsy István tokaji borászról készült dokumentumfilmet. „Szepsy Istvánnak a lelki nagysága is annyira különleges, hogy az kamera után kiáltott” – mondta el az M1-nek Tallián Hedvig, a film forgatókönyvírója. Kiemelte: Szepsy nemcsak Magyarországon és Tokaj-Hegyalján számít az első számú borásznak, de 2013-ban a Comói-tó partján rendezett World Wine Symposiumon, a világ legrangosabb borászai neki ítélték oda A Bor Urai elismerést.

Szepsy István a saját birtokán

Szepsy István a saját birtokán

fotó: Végh László / Magyar Nemzet

Tóth Gábor rendező elmondta, hogy a film készítésébe 2011-ben kezdtek bele, és egy négy évszakot átfogó forgatással számoltak. „Kívülállóként csöppentem ebbe a munkába, Hedvig volt az, aki már ismerte Istvánt, és korábban sok anyagot, cikket, blogot írt róla. Én szakmai kihívásként tekintettem arra, hogy portréfilmet forgassak egy ismert személyiségről” – említette.

Az alkotók a filmben kísérletet tesznek arra, hogy megmutassák az életében már legendává vált, világklasszis tokaji borász portréját, aki nem csupán szakmai teljesítményével, de spirituális útkeresésével is példaként szolgálhat sokaknak. A film a főszereplőn kívül megszólít számos elismert kortársat, köztük barátokat és családtagokat is.

A december 8-ai vetítést beszélgetés követi Szepsy Istvánnal és az alkotókkal, illetve borkóstolóra is sor kerül a mozi kávézójában.

mno.hu