Csütörtöktől meghatározott feltételekkel megtarthatók a szabadtéri rendezvények

2020.05.28 09:29

A kormány feloldotta a szabadtéri rendezvények látogatására vonatkozó tilalmat.

Újra látogathatják a stadionokat a szurkolók, fogadhatnak nézőket a kulturális intézmények. Egy tegnap megjelent kormányrendelet ugyanis látogathatóvá teszi a szabadtéri rendezvényeket, bizonyos megkötésekkel.
 
 
Szabadtéri rendezvénynek a négy fallal körülvett, fedett helyen kívül zajló rendezvényeket definiálja a jogszabály. Így a stadionok, nyitott uszodák, szabadtéri színpadok, mozik befértek a jogszabály hatálya alá. Sőt, a sátorban tartott cirkuszi előadás is.
 
Arra azonban ügyelni kell, hogy a nézők megfelelő távolságban legyenek egymástól, és az előadás alatt - különösen a szönetekben is betartsák az óvintézkedéseket, például a másfél méteres távolságtartást. Ennek értelmében ahol ülőhelyek vannak, ott csak minden negyedik székre szabad nézőt ültetni - de a páholyokat mentesíti e feltétel alól a rendelet - valamint közvetlenül egymás mögé sem lehet látogatót ültetni.
 
A rendező feladata, hogy eltávolítsa a helyszínről azokat, akik megszegik ezeket a szabályokat.
 
Az alábbi rendezvények esetében fogadhatnak nézőt mától a szervezők:
 
  • sportrendezvény
  • színházi előadás
  • mozi
  • cirkusz
  • a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás
  • az irodalmi és könyvszakmai rendezvény
  • a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény
 
A nemzeti park igazgatóságok által fenntartott szabadtéri bemutató létesítményeket is fel lehet keresni.
 
Továbbra sem engedik meg viszont a zenés, táncos rendezvények - koncertek, fesztiválok - látogatását, ahová nem kell ülőhelyet váltani.
 
Mivel a rendelet a mai naptól hatályba lép, már a ma esti előadásokra is mehetnének az érdeklődők, bár kérdés, hogy a szervezők felkészültek-e az nézők fogadására. A nézőtér átalakítása biztos időt vesz igénybe. De például a magyar első osztályú labdarúgó bajnokság hétvégi fordulóját már a szurkolók előtt rendezhetik meg. Vasárnap például Puskás Akadémia FC-Ferencváros meccs lesz, amelyen ha a telt ház nem is, de a szezon csúcs nézőszáma garantált - és Orbán Viktor kormányfő felbukkanására is számítani lehet.
 
Egy másik, szintén tegnap megjelent rendelet pedig a fővárosi korlátozások - szerdán már beharangozott - lazításáról szól, amely értelmében a vendéglátóhelyek belső tereiben is helyet foglalhatnak a vendégek, valamint a játszóterek is kinyitnak.
 
Baka F. Zoltán
privatbankar.hu