Cuki bölénybébi született a miskolci állatkertben

2019.09.12 12:39

Igazi csoda! Megszületett a Miskolci Állatkert első európai bölénybébije.

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri és természet
Megszületett az első európai bölénybébi a miskolci állatkertben

 

2016-ban érkezett meg az első bölénypáros a miskolci állatkertbe, majd a rákövetkező évben egy újabb páros is csatlakozott hozzájuk. Az elsőként érkező páros tavaly érte el az ivarérettséget, aminek gyümölcseként született meg idén a kis borjúbaba.
 
Az újszülött borjú még augusztus végén látta meg a napvilágot, azonban első napjait még csak pihenéssel töltötte, de most már egyre több alkalommal követi az anyját, csatlakozva a felnőtt állatokhoz. A borjú anyja egy nagykanizsai vadasparkból, míg az apja a pozsonyi állatkertből érkezett Miskolcra. Különlegessége, hogy ezelőtt még sohasem született ebből a fajból borjú az állatkertben – számolt be róla a miskolczoo.hu.
 
Az európai bölényeknek ősszel esedékes a párzási időszaka, majd azt követően 9 hónap vemhesség után szüli meg utódját a nőstény. A borjúk 6-8 hónapos korukig kizárólag az anyjuk tején élnek, majd ezután kezdik el a felnőtt példányok táplálékát fogyasztani.
 
Ivarérettségüket 2-3 éves korukban érik el. A most megszületett miskolci borjút a látogatók várhatóan pontosan ennyi ideig láthatják majd, utána pedig a faj szaporítóprogramja során egy másik otthont keresnek a számára.
 
A miskolci állatkert a Facebook-oldalán mutatta meg a nagyközönségnek az újszülöttet:

 


facebook.hu / miskolczoo.hu