Cukor, csoki, tej - ezek áfáját a legkönnyebb elcsalni

2015.08.10 07:56

Csaknem 1700 áfacsalást tárt fel a NAV az elmúlt másfél évben, összesen 120 milliárd forint értékben. A legtöbbet a fővárosban és Pest megyében követték el, a legnagyobb csalásokat viszont a nyugat-dunántúli régióban leplezték le - írta a Napi Gazdaság a NAV bűnügyi adataira hivatkozva.

Legtöbbször élelmiszer-ipari termékek, valamint fém- és acéláruk esetében követtek el visszaéléseket - írta a Napi Gazdaság. Az áfát elnyelő cégláncolatokban sokszor olyan társaságok is vannak, amelyek tulajdonosai vagy ügyvezetői szerb, ukrán vagy román állampolgárok.

Az utóbbi időszak egy-egy átlagosnak nevezhető forgalmiadó-csalása hetvenmillió forintos kárt okozott az államkasszának. Tavaly összesen ezerkétszáz áfavisszaélést követtek el, 84 milliárd forint értékben. Az idei év első felében nagyjából félezer újabb esettel foglalkoztak a NAV nyomozói, az okozott kár 35 milliárd forint körül mozgott.

A bűnügyi tapasztalatok szerint áfacsalást főként olyan árucikkek esetében követnek el, amelyek ömlesztve szállíthatók, és nehézen vagy egyáltalán nem azonosíthatók. Sárközi Alexandra alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője a lapnak azt mondta, főként cukor, csokoládé, tej, hús és húskészítmények esetében érhetők tetten forgalmiadó-csalások, ugyanakkor a fém- és acéliparban is nyomon követhetők a visszaélések.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a forgalmiadó-visszaélések jelentős hányadában európai uniós államok cégei vesznek részt, szükség van az érintett országok közötti információcserére. Mint elmondta, évente átlagosan 150-200 megkeresést kezdeményez a NAV nemzetközi kapcsolatfelvétellel.

napigazdasag.hu