Czomba: Nem lehet fenntartani a korkedvezményes nyugdíjat

2014.12.10 19:16

Az államtitkár szerint van értelme tárgyalni arról, hogy a veszélyeztetett szakmákban dolgozók kapjanak valamilyen kedvezményt, de a korkedvezményes nyugdíj intézménye nem fenntartható. Czomba Sándor a köztévében elmondta azt is: jelenleg több mint 800 szakmában dolgozók jogosultak korkedvezményes nyugdíjra. Ez a rendszer azonban elavult, az intézményt több nyugat-európai ország is kivezeti.

Tizennégy főcsoportban több mint 800 olyan szakma van, melyben korkedvezményes nyugdíjat lehet szerezni. Ezek közül számos már nem is létezik, ez egy nagyon elavult rendszer, utoljára 1997-ben nyúltak hozzá, vagyis megérett a változásra – jelentette ki Czomba Sándor munkaerő-piaci és képzési államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Felhívta a figyelmet arra: miközben 300-400 ezer munkanélküli van, minden hónap végén 70-80 ezer a betöltetlen álláshely. A következő években pedig több tízezer olyan 57 év feletti megy majd nyugdíjba, akik pótlása szinte lehetetlen, mert hiányszakmában dolgozik. Ezért a nyugdíjrendszer átalakítása abszolút mértékben napirenden van – fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, hogy Nagy-Britanniában, Svédországban, Hollandiában, Ausztriában megszüntetik a korkedvezményes nyugdíj intézményét.

Lehet vitát folytatni arról, hogy bizonyos szakmák esetében, ahol túlzott terhelésnek vannak kitéve a dolgozók, mi történjék az intézmény kivezetése után, arra azonban sem költségvetési, sem munkaerő-piaci szempontból nincs lehetőség, hogy a korkedvezményes nyugdíj intézményét fenntartsuk – hangoztatta Czomba Sándor.

Megjegyezte: a nők 40 év utáni jogosultsági kedvezménye megmarad. Ezt azzal indokolta, hogy sokat javult a nők munkaerő-piaci helyzete az elmúlt években, de messze nem ott tartanak, ahol a férfiak.

Beszélt arról is, hogy a bértárgyalásokon közeledtek az álláspontok, és reményei szerint a nehézségek ellenére is megállapodnak majd.

 

hirado.hu