Volt daganatos betegek találkoztak a megyei kórházban

2017.06.14 15:56

Kiemelkedően magas a gégerákosok száma Borsodban. Kialakulását a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a száj és fogápolás hiánya növeli. A megyei központi kórházban minden évben találkozóra várják a betegségen átesetteket és családtagjaikat. Itt a tanácsadás mellett tapasztalataikat is megoszthatják egymással.

 

A gégerák leggyakoribb tüneteinek egyikével, nyelési nehézségekkel ment orvoshoz 9 évvel ezelőtt Otrosinka Gábor amikor kiderült, hogy daganata van. Az orvos beutalta a miskolci megyei kórház gégészetére, ahol Szakács főorvos úr operálta. 

Szakos Józsefné 7 éve diagnosztizálták a betegséget. Három éve hangprotézissel kommunikál és azóta tagja a fül-orr-gége, fej és nyaksebészeti osztály gégeműtött betegek klubjának.  

Borsodban kiemelkedően magas az algarati, gége és szájüregi daganatok száma. A Megyei központi kórházban évente csaknem 500 ilyen beteget látnak el.

dr_karosi.jpg

-Éves szinten körülbelül 150-200 onkológiai műtétet végzünk osztályunkon és körülbelül ugyanennyire tehető azoknak a betegeknek a száma akik nem alkalmasak onkológiai beavatkozásokra a betegségük előrehaladott mivolta miatt. Ebben az esetben sugárkezelésre, kemoterápiára van szükség - mondta Karosi Tamás, a B-A-Z. Megyei Kórház Fül-Orr-Gége, Fej és Nyaksebészeti Osztály osztályvezető főorvosa.

A daganatos beteg sorsát a kórház figyelemmel kíséri, évek óta helyet adnak találkozóknak, ezzel is segítve gyógyulásukat és a közösségépítést.


-Amikor a betegség kiderül, egy viszonylag remélhetőleg gyors diagnosztikai eljárás után, és a gyógykezeléseken túl van, akkor nem szabad a beteget magára hagyni: Minden olyan szerveződést, amit ők maguknak megszerveznek, nagyon jó, nagyon helyes és  kötelessége az intézménynek melléállni. - hangsúlyozta Tiba Sándor, a B-A-Z. Megyei Központi Kórház főigazgatója.

A találkozón  a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet a szakemberek.

minap.hu