De akkor ki ölte meg a nénit?

2015.03.30 07:08

A Miskolci Törvényszéknek újra kell tárgyalnia a 2011-es miskolci Szentpáli utcai ember­ölés ügyét.
2014 nyarán nem tudta kétséget kizáróan megállapítani K. Mária Eszter bűnösségét a Miskolci Törvényszék, így elsőfokú ítéletükben felmentették az emberölés vádja alól.

Mint azt korábban is olvashatták, Miskolcon a Szentpáli utca egyik társasházában lévő szépségszalonban masszőrként dolgozó nőt azzal vádolták meg, hogy megölte a házban lakó 86 éves nénit egy „táblakihelyezés miatti” heves vita közben. Az ítélet indoklásában azt mondták, hogy a bizonyítékok nem egyértelműek, a logikai lánc hiányos. A vádlott maga is végig tagadta a cselekmény elkövetését, de az ügyészség szerint a vádat alátámasztották a helyszíni szemléről, házkutatásról készült jegyzőkönyvek adatai, a lefoglalt bűnjelek, az ügyben kirendelt orvosszakértő, nyomszakértő, ujjnyomszakértő, informatikai szakértő, vegyész szakértő, biológus szakértő véleménye, ezen túlmenően pedig a hazugságvizsgálat adatai, a tanúk vallomása, a biztonsági kamerák felvételei. A védelem azonban pont arra hivatkozott, hogy ezek egyike sem nyújtott bizonyítékot a vádlott ellen, sőt éppen, hogy cáfolta a bűnösségét. Tehát az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék mindezek alapján az emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette a nőt. Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a felmentés miatt. Indítványozta az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárás lefolytatását.
Hibák az eljárásban

A Debreceni Ítélőtábla csütörtökön meghozott jogerős ítélete szerint az elsőfokú bíróság elmulasztotta indokolási kötelezettségét, amikor nem foglalt állást a sértett halálának időpontját illetően. Az is hiba volt az ítélőtábla szerint, hogy az elsőfokú eljárásban nem hallgattak meg valamennyi szakértőt. Ez a tény már önmagában is felderítetlenséghez és megalapozatlansághoz vezetett. Az elsőfokú bíróság iratellenes megállapításokat tett a helyszín biztosításával kapcsolatban.

Az ítélőtábla – tekintettel a bűncselekmény jelentős tárgyi súlyára – a vádlott lakhelyelhagyási tilalmát a megismételt eljárás előkészítő szakaszáig fenntartotta. Ez ellen a vádlott és védője fellebbezést nyújt be a Kúriához.

A kérdés azonban továbbra is kérdés marad: ki ölte meg az idős nénit?

Szaniszló Bálint
eszak.hu

 

Ez történt

2011. szeptember 1. Holttestet találtak Miskolcon, a Szentpáli utca 13. lépcsőházában

2011. szeptember 3. A rendőrség bűnügyi őrizetbe vett egy felsőzsolcai asszonyt, aki a gyanúsítás szerint „szóváltást követően, felfokozott érzelmi, indulati állapotban végzett áldozatával”.

2011. szeptember 6. A bíróság elrendelte az asszony előzetes letartóztatását.

2011 február. Kiengedték az előzetesből a gyanúsítottat, mert 19 hónap alatt nem készült el a „perdöntő” hemogenetikai szakvélemény.

2014 július - Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék K. Mária Eszter vádlottat az ellene emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette. Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a felmentés miatt. Indítványozta az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárás lefolytatását.

2015. március 26. A Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasította a Miskolci Törvényszéket.