De ki fog dolgozni a boltokban?

2021.04.19 15:46

Hosszabb nyitvatartás, vendéglőstart: van mitől félni, hiszen a szolgáltatások nyitása után visszacsordogálhat az átszivárgott eladóhad oda is, és az európai üzletnyitások is fenyegethetik majd a hazai boltok munkaerőpiacát. Az élelmiszerboltok már több eladót keresnek.

 
Az április 7-től megnyújtott nyitvatartás (19 óra helyett 21:30-ig lehet boltozni) nyomán az élelmiszerboltoknak jelentett lehetőséget visszatérni a korábbi rendjükre. A nyitva tartás nyújtása több eladót, pénztárost is igényel. A járvány előtti létszámhiány más korlátozott szolgáltatásokban a leépítések nyomán enyhült, hiszen a kereskedelmi vállalkozások átvettek dolgozókat, de ezzel együtt is nő a meghirdetett álláshelyek száma írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog.
 
A kereskedők feltehetően számolnak azzal is, hogy a vendéglátás nyitása visszaszívja az átsodródott munkaerő legalább egy részét. És számolni kell azzal is, hogy nyugatabbra a járvány előtt kelendő volt a magyar eladó, és az ottani nyitások nyomán megindulhat a visszaszivárgás.
 
Készülni kell ráadásul a kiemelt üdülőkörzetek erősebb látogatottságára is, ami a járvány első hullámát követően 2020 nyarán is tapasztalható volt. A belföldi turizmus kilőhet és a turisták fognak boltba is járni. Ez egyébként hozzájárulhat ahhoz is, hogy a boltos diákmunka is visszanyerheti a korábbi súlyát.
 
Az élelmiszerláncok többsége újabban több bolti eladót keres, mint az elmúlt hónapokban, és várható, hogy ezek a számok növekedni fognak.
 
Álláshelyek a kiskereskedelemben
2020-21 Pozíció szeptember november január március
Aldi bolti eladó 61 41 42 50
Auchan áruházi dolgozók 39 20 23 31
Lidl bolti dolgozó 83 70 54 106
Penny eladó-pénztáros, csemegepultos, műszakvezető 44 39 43 61
Spar eladó, pénztáros, szakeladó 34 49 34 41
Tesco áruházi munkatárs, bolti eladó, pénztáros 20 1 12 25
Forrás: blokkk.com

Az iparcikkes boltok újra kinyithattak április 7-től, de ez még nem látszik az eladók keresésében. Ennek egyik oka, hogy egy éve a korábbiakhoz képest folyamatosan esik vissza a piacuk, a két boltzáras hónap (2020 áprilisában és május elején, első felében) pedig alaposan megtépte őket. Számos bolt nem is tudott újra kinyitni, így nem is nagyon kellett állást hirdetniük, akadt jelentkező e nélkül is

 
Molnár Csaba
napi.hu