Debrecenben „példát adnak Magyarországnak, de talán a világnak is” (+fotók)

2017.04.29 17:53

Átadták és megáldották a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye székházát Debrecenben.

2015 áprilisában döntött úgy a debreceni közgyűlés, hogy a Petőfi téren található egykori Debrecen Hotelt és a mellette lévő Hatvani István Kollégiumot ingyenes használatba adja a Hajdúdorogi Metropóliának. Egy hónappal azután, hogy Ferenc pápa megalapította a Magyarországon élő görögkatolikusok számára a metropóliát, s a görögkatolikus érsekség székhelyének Debrecen városát jelölte ki.

Fotók: Miskolczi János

Fotók: Miskolczi János

 

Orbán Viktor miniszterelnök 2015 májusában jelentette be, hogy a kormány döntése alapján a görögkatolikusok 2 milliárd 300 millió forint támogatást kapnak az államtól a debreceni épületek modernizálására és központjuk kialakítására.

 

A görögkatolikus egyház már évek óta kollégiumi gondokkal küszködik, így az egykori Debrecen Hotelt kollégiummá alakítják, egy szint szobáit már meg is újították. A másik épületben az érsekség különböző hivatalai és irodái kaptak helyet, s ez lesz a Hajdúdorogi Egyházmegye érseki központja.

A központ kialakításával mostanra végeztek, a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye székházát szombaton áldották meg. A korábbi kollégium átalakítása 460 millió forintba került. A falakat szentelt olajjal kenték meg és olajjal hintették be az irodákat is az épület avatásán.

Papp László polgármester szerint a város büszke rá, hogy itt valamennyi felekezet békében él egymással és segíti egymás fejlődését.

Papp László

Papp László

- Debrecen az ország egyik legjelentősebb vallási, spirituális központja, mely kijelentés súlyát és hitelességét a kölcsönös tiszteletre épülő, intézményesített együttműködés, a párbeszéd adja az egyházak, a helyi közösségek és az önkormányzat között – mondta köszöntőjében Papp László.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint ez az együttműködés példa lehet az egész világ számára. Főleg azért, mert a keresztény értékek megőrzése sok helyen egyre nehezebb.

Kósa Lajos

Kósa Lajos

- Ezért nagyon fontos az, amiről Debrecen beszél, hogy ilyen közösségek jó együttműködésben élnek a városban. És erre lehetünk nagyon-nagyon büszkék – hallhattuk Kósa Lajost. A politikus ezután ígéretet tett arra, hogy hamarosan az új központba kerül az a levél , amit II. Rákóczi Ferenc állított ki, ebben engedélyezték az első görögkatolikus családnak a letelepedést Debrecenben.

A hivatal avatóján Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: Magyarország fejlődésének, a nemzetépítés alapja már ezer éve a keresztény hit. Az egyházak társadalomépítő szerepe ezért is fontos. Hozzátette, építeni csak biztos alapokra lehet, a nemzetépítésnél ez az alap a keresztény hit.

Seszták Miklós

Seszták Miklós

- A magyar nemzet már több mint ezer éve eldöntötte, hogy számára az igazi alap, amire építhet, az nem más, mint Krisztus, az ő evangéliuma. Azok az értékek, melyek meghatározzák a fejlődés, a jövő, a lelki és szellemi építkezés lehetőségét – hallhattuk Seszták Miklóst.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszönetet mondott a magyar kormánynak, amely összesen 2,3 milliárd forinttal támogatta a metropólia Debrecenbe települését.

Kocsis Fülöp

Kocsis Fülöp

Hozzátette, az új hivatalban is azért dolgoznak majd, hogy ne csak a görögkatolikus, hanem a társegyházak és a város is gyarapodjon.

- Ehhez mi kellünk, mindnyájan: polgármester, a munkatársai, az egyházi vezetők, a hívek, mindenki kell. Enélkül a sokaság nélkül az Úristen sem tudná ezt a gyarapodást véghez vinni – hangoztatta az érsek-metropolita.

A székház ünnepélyes megáldására Magyarországról és a környező országokból is érkeztek püspökök és más egyházi elöljárók. Az ünnepségen részt vett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára és Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős államtitkár is.

kivul

Május 4-én és 5-én 14-től 17 óráig bárki megtekintheti az épületet belülről is, a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye munkatársai örömmel vezetik körbe az érdeklődőket.

dehir.hu