Déryné emlékséta és -est a Miskolci Operabarátok Egyesülete szervezésében

2015.09.23 10:15

Az első magyar operaénekesnőre, Déryné Széppataki Rózára emlékezik két programjával is a Miskolci Operabarátok Egyesülete. Szeptember 26-án emléksétán vehetnek részt az érdeklődők, október 1-jén pedig emlékestet tartanak a Miskolci Nemzeti Színházban.

A 2000-ben alakult Miskolci Operabarátok Egyesülete elnökségéről 2014-ben lemondott Emődy Gyula. A tagság Seres Ildikó Jászai-díjas színművészt választotta utódjául, aki a Miskolci Operafesztivál kísérő programjainak művészeti vezetőjeként 14 éve dolgozik a műfaj népszerűsítésén. A Miskolci Operabarátok Egyesülete két közelgő programot is a miskolciak figyelmébe ajánl.

Déryné Széppataki Róza, az első magyar operaénekesnő 1872. szeptember 29-én halt meg Miskolcon. Tiszteletére szeptember 26-án, szombaton az érdeklődők végigjárhatják azokat a Miskolc belvárosi helyeket, ahol gyakorta megfordult.

A séta útvonala érinti a Színészmúzeumot (Déryné u. 3.), a Miskolci Nemzeti Színházat (Déryné u. 1.), a Sötétkaput, majd Déryné utolsó lakhelyét, ahol elhunyt (Hunyadi utca 52.).

    – A ház jelenleg eladó. Sétánkkal szeretnénk felhívni a városvezetés figyelmét erre, azt remélve, hogy Miskolc város megvásárolja és kulturális örökségét gazdagítja a felújítandó épülettel – írják meghívójukban. – A színészettől rég visszavonult Déryné férje halála után költözött Diósgyőrből ide özvegy húgához. Az elfeledett, nélkülöző színésznő 76 évesen itt kezdett emlékiratai írásába és versenyezve a múló idővel, haláláig dolgozott rajta. Az 1000 oldalt is meghaladó terjedelmű Déryné Emlékezéseiben a 19. századi vándorszínészet hőskoráról nyújt hiteles beszámolót, a magyar színjátszás kezdeteinek állítva irodalmi emléket.

A sétát Mikita Gábor színháztörténész vezetésével a Szent Anna temetőben, Déryné sírjának koszorúzásával zárják.

minap.hu