Devizahitelek: mikor kapjuk meg a visszajáró pénzt?

2015.05.04 05:01

Április 30-án, vagyis csütörtökön lejárt a bankok döntő többségének határideje arra, hogy kiküldjék a devizahiteles tájékoztató levelet, így ha még nem jött meg, napokon belül megkapják az ügyfelek ezt a postásuktól. De vajon a pénz mikor áll a házhoz?

Akinek még fennálló hiteltartozása van, és az az elszámolás következtében nem is "fogy el", annak nem készpénzben jön a pénz: a tartozását csökkentették a bankok, májustól már ez alapján kell fizetniük a teljesen új, csökkentett törlesztőrészletet. Az elszámolási összeg ilyenkor az alábbi sorrendben csökkenti a tartozást:
a hitel nem fizetéséből fakadó hátralékot, majd

    - esetleges gyűjtőszámla-tartozást,

    - esetleges áthidalóhitel-tartozást és végül

    - az alap tartozást.

A bankok először az esedékes kamat- és díjtartozásokat, végül a tőketartozásokat csökkentik, ettől csak az ügyfél javára térhetnek el.

Más a helyzet a lezárt szerződéseknél
Akinek viszont már lezárult a hitelszerződése, az átutalással vagy készpénzben (bankfiókban) kaphatja kézhez az elszámolási összeget. Ennek határideje az egyik MNB-rendelet szerint:

    - ha a banknál van az ügyfél számlája, akkor a tájékoztató levél kiküldését követő 15. munkanap,

   - ha szükség van az ügyfél bejelentésére (hiszen nem ismeri a bank a számlaszámot), akkor a számlaszám bejelentését követő 15. munkanap,

   - ha valakihez nem jutott el az elszámolási levél időben (mert pl. elköltözött), akkor a pénzügyi teljesítés határideje az elszámolás tényleges megküldését követő 30. munkanap.

privatbankar.hu