Devizahiteles levelek: egy utolsó óriási roham kezdődik

2015.04.29 08:21

A devizhahiteles levelek harmadát az utolsó két napban adják fel a pénzintézetek - szombaton is dolgoznak a postások, ha kell.

A levelek harmada az utolsó 2 napra marad
Csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, több mint 400 ezer küldemény feldolgozása és kézbesítése jelenleg folyamatban van - a várható mennyiség nagyságrendileg 70 százaléka tehát már eljutott a Postára.

Több mint 30 ezer esetben a küldeményért nem jelentkeztek, vagy a megadott címen az ügyfél már nem volt elérhető, így azokat visszakézbesítette a Magyar Posta a feladóknak.

A kézbesített levelek kétharmadát háznál, vagyis a címzés helyén, míg egyharmadát a postákon vették át az ügyfelek.

Jön egy utolsó roham
A leveleket április 30-áig kell postára adniuk a bankoknak, a hátralévő 2 napban tehát 6-700 ezer levélet adnak fel a szokásos forgalmon felül. Hogy a káoszt elkerüljék, április 25-én csaknem hetven kézbesítő járásban szombaton is dolgoztak a kézbesítők. Ha kell, az Országos Logisztikai Központ levélfeldolgozó központjában és egyes kézbesítőjárásokban ismét lesz szombati munkavégzés, továbbá egyes posták hosszabb nyitva tartással állnak majd az ügyfelek rendelkezésére.

Mi a legeslegutolsó határidő, amíg megkapjuk a levelet?
Biztosan lesznek pénzintézetek, akik az utolsó pillanatig kivárnak: az április 30-án feladott küldemények kézbesítésére a hosszú hétvége miatt május 4-től kerül sor. A feladást követő ötödik munkanapig a küldemények 97 százalékának kézbesítését kell megkísérelnie a Postának. Az át nem vett leveleket 10 munkanapig tartják a postán, aztán visszaküldik a feladónak.

privatbankar.hu

Privátbankár Kommentár:

Ahogy azt korábban is írtuk, az ajánlott tértivevényes levelek kézbesítése jóval bonyolultabb, mint a nemzeti konzultációk kérdőíveinek postaládába dobása; alá is kell iratni az ívet és a tértivevényt a címzettel, akit ha épp nem talál otthon a postás,  töltögetheti az értesítőt. Korábbi becslésünk pontosnak bizonyult, a címzettek harmada a postán veszi át a levelet - jó háromszázezer ügyfél mehet még sorbaállni. Úgy tűnik, a Posta valóban hajlandó többletkapacitásokat mozgósítani, ugyanakkor az utolsó nagy roham még hátra van - a legutóbbi helyzetjelentés óta 4 nap alatt csak 300 ezer levet adtak fel, most feleennyi idő alatt ennek duplája érkezhet be, miközben a korábban feladottak között is van még 400 ezer kézbesítés alatt álló küldemény.