1956-os pesti utca részlet, T-34-es tank Ózdon: Mini Hollywood lett az egykori vasgyárból

2016.07.05 07:04

Az enyészet helyett új értelmet kapott a kohászat területének egy része. Elkészült Ózd digitális arculata.

T-34-es tank a gyárból lett filmstúdióban

T-34-es tank a gyárból lett filmstúdióban

fotó: Marosréti Ervin

Évekkel ezelőtt merült fel a város akkori vezetésében, hogy a régi vasgyár egyébként értékes területét olyan célra kellene hasznosítani, amely új lehetőséget kínál a helyieknek, és adott esetben különféle attrakciókat a városba érkező vendégeknek.

Ez történt eddig

Az önkormányzat 2011 végén kötött együttműködési megállapodást a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal (MaNDA) az ózdi központ kialakítására, építésére. Ezután hosszú előkészítő folyamatot éltek meg az uniós támogatással megvalósult projektek, majd következtetett a kivitelezés.

A beruházás során teljesen felújították az egykori Erőmű és a Fuvógépház épületét. Előbbiben felsőoktatás és OKJ-s képzések valósulhatnak meg, fő tevékenységként pedig a digitális adatvagyon újrahasznosítását, a Digipédia fejlesztését jelölték meg.

Emellett óriási méretű közösségi teret és kiállítóhelyi­ségeket is kialakítottak, a pincerészben pedig a Digitális Kárpát-medence elnevezésű kiállítás várja majd a látogatókat.

A Fúvógépházba egy rendkívül modern filmstúdiót álmodtak, majd valósítottak meg. Hazánk leghosszabb greenboxa található a házban, de a látogatók már számos díszlettel, egy ’56-os pesti utca részletével és egy T-34-es tankkal is találkozhatnak.
Már használják

Néhány nappal ezelőtt egy diákokból álló színjátszó csoport már dolgozott a helyszínen, a jövőben pedig a lehetőség adott lesz filmek, jelenetek, különböző részletek forgatására az újraértelmezett épületében.

MaNDA_Ozd0701_07

Az Erőmű és a Fúvógépház megmentése és tartalommal történő megtöltése oly módon történt, hogy az épületek régi, gyári hangulatát is megtartották. A kivitelezés során remekül ötvözték az újdonságokat az egykori, de még meglévő értékekkel. Ennek köszönhetően teljesen egyedi arculat, dizájn jött létre, funkcióját tekintve pedig valóban új értelmet kaphat.

 

Így lesz teljes

A két infrastrukturális beruházás kiegészült az önkormányzat által gondozott Skanzen-projekttel, amelyet már tavaly felavattak az épületek közötti füves területen. Ezen a részen régi gyári berendezéseket, gépeket állítottak ki, és a múzeum anyagaiból nyílik időszaki, szabadtéri kiállítás a jövőben. Ehhez a munkákhoz ugyanakkor szorosan kapcsolódott a Városi Múzeum felújítása és a terület patak melletti, út alatti összekötése.

Eljött a megnyitó ideje

Megnyitja kapuit a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a Digitális Erőmű Ózdon.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Riz Gábor országgyűlési képviselő és Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet főigazgatója sajtó­tájékoztatóval egybekötve adja át a létesítményt július 11-én.
Munkahelyek, legalább tíz esztendőre

Az Ózdra látogató vendégek komplex látnivalót kapnak, ha ellátogatnak a vasgyárhoz. Filmtörténeti emlékek tárulnak eléjük, beletekinthetnek a magyar és a környező országok régi alkotásaiba, a skanzen pedig a kohászatot eleveníti meg a látogatók előtt.

Nem elhanyagolható, hogy a MaNDA-közfoglalkoztatásban már eddig is dolgoztak ózdiak, akik a város különböző intézményeiben digitalizációs fela­datokat láttak el. A jövőben is lesz feladatuk, immáron az új épületben, hiszen a fejlesztések új munkahelyeket is jelentenek a városban.

– Az intézmény minimális fenntartási ideje tíz esztendő, tehát sokáig stabil munkahellyel rendelkeznek majd azok, akik itt helyezkednek el – mondta Riz Gábor, ország­gyűlési képviselő (Fidesz), aki az első perctől kezdve szívén viselte, egyengette a projektek útját. – Nagyon örülök neki, hogy olyan épületeket sikerült megmentenünk, amelyben szüleink, nagyszüleink, dédszüleink még a kohászatot szolgálták. Szerencsére sikerült új funkciót találni, és a város közepén egy igazán szép, valamint hasznos intézményt és látványosságot hoztunk létre.

Marosréti Ervin
boon.hu