Digitális pecások kora jön

2019.01.11 06:03

Eddig sem volt eegyszerű horgászni, s az idén tovább nő az adminisztrációs teher. A régi, papírból készült igazolványokat kártya váltja fel, amelyen rögzítenek minden adatot. Ennek kiváltásához rendelkezni kell adóigazolvánnyal is, mert csak ennek birtokában lehet 2019-től megkapni a horgászengedélyt.

FOTÓ: MÉSZÁROS JÁNOS, MTI
 
Az elektronikus horgászkártya mellett továbbra is marad egy csomó papír a horgásznál, így az állami horgászjegy, területi engedély, napijegy, turista horgászjegy és fogási napló. Ez utóbbit szinte percre pontosan kell vezetni: a horgászat helyét vízrajzi adatokkal rögzíteni, ugyanígy a horgászat kezdetét és végét, valamint azon halak fogási idejét, méretét, súlyát, melyekre darabszám- és méretbeli stb. korlátozást ír elő a jogszabály. Még messze az idő, amikor valamennyi horgásznál ott lesz az okostelefonja, s azon minden adata, amit a halőrök könnyen leellenőrizhetnek.
 
A horgászkártya bevezetését azzal indokolták, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) ez évtől jelentős állami feladatokat is ellát. Így például a szervezet, illetve az általa megbízott horgászegyesületek joga és feladata lesz az állami horgászjegy kiadása.
 
Az új szabályok szerint elektronikus formában rögzíthető lesz a kötelező okmányok széles köre, így az állami horgászjegy, a turista állami horgászjegy és az állami halászjegy, valamint a horgász és a halász fogási napló, továbbá a területi jegy. Ám ez nem széles körben elterjedt gyakorlat, így a horgászkártyán kívül vélhetően a többit még sok horgász papíron kapja meg (azok biztosan, akik nem rendelkeznek okostelefonnal).
 
Aki máris rohanna kiváltani az új horgászkártyát, vigye magával az adókártyáját is, ugyanis enélkül már nem lehet megkapni az igazolványt. Akinek nincs, vagy volt, de elveszett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról letölthető, nyomtatva és ügyfélkapun keresztül is benyújtható T34-es adatlapon kérhet adókártyát. A papírok személyesen vagy postán is eljuttathatók az adóhatósághoz, illetve a kormányablakoknál működő NAV-ablakokban is benyújthatók. Az első adókártyák kiállítása ingyenes, illetve nem kell fizetni adatváltozás miatti cserénél és akkor sem, ha az igazolványt ellopták. Más esetekben az igénylőnek háromezer forintot kell lerónia. A NAV az igényléstől számított 15 napon belül postázza a kártyákat, szükség esetén helyettesítő igazolást is készít azokról.
 
Még senki nem indokolta meg, miért kell adóigazolvány is a horgászathoz, de a Mohosz egyik vezetője azt mondta, hogy ezzel csökkenhet az engedély kiváltásához szükséges papírmunka. Más kérdés, hogy a személyi igazolványok, lakcímkártyák, jogosítványok bőven tartalmazzák a hiteles, gyorsan rögzíthető adatokat, mert a cél a valós országos horgászadatbázis létrehozása.
 
A horgászkártya érvényességi ideje öt év, ezután kell megújítani. Az a személy horgászhat, aki vizsgát tesz, ami tízéves kortól lehetséges. Ha van kártya, megvehető az éves állami horgászjegy, a területi vagy turistajegy, illetve a fogási napló. S akkor már csak felszerelés, víz, csali, hal, tudás és nem mellékesen szerencse kell az élménydús pecázáshoz.
 
szabadfold.hu