Diósgyőri stadion: az alapkő már lerakva

2016.12.01 18:24

Miskolc, az észak-magyarországi régió megújulásának fontos eleme lehet a létesítmény.

Diósgyőri stadion: az alapkő már lerakva

 

fotó: Kozma István

Ünnepre gyűltek a meghívottak Diósgyőrben, a megújulás előtt álló stadion építési területén, ahol egy sátorban rikító színű mellényben, és az építőiparban használt műanyag sisakban hallgatta végig a felszólalókat a vendégsereg.

dvtk_stadion_alapko_12

Elsőként Miskolc polgármesterét, dr. Kriza Ákost, aki először arról beszélt, hogy egy 1931-ben készült, a DVTK első elnökét, Wanger Vilmost ábrázoló, a rendszerváltásig a klubházban fellelhető festmény, ami évtizedekkel ezelőtt eltűnt, most újra előkerült. Ezt ugyan nem láthatták a jelenlévők, azt viszont hallhatták, amint a megyeszékhely első embere felsorolta azokat a sport infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek Miskolcon éppen zajlanak, vagy hamarosan elkezdődnek, illetve nemrég fejeződtek be. Ezek között a Diósgyőri stadiont, az MVSC pályát, a Szentpéteri kapui sportlétesítményt, a birkózók új csarnokának megépítését, a Miskolci Atlétikai Centrum átadását, valamint a Selyemréti strandfürdőt, a Miskolc-tapolcai strandot, továbbá a DVTK utánpótlás központját említette. A Diósgyőri stadionnal kapcsolatban két évszámot mondott dr. Kriza Ákos (az 1939-es évet, a stadion építésének kezdetét, valamint 1968-ast, amikor a bástyaszerű szektorok megépültek), mint a létesítmény fejlesztésének fontos lépéseit, majd hozzátette, hogy azóta semmi nem történt.

dvtk_stadion_alapko_08

„Az alapkőletételt együtt értük el, együtt dolgoztunk meg érte, együtt jutottunk el idáig” – mondta dr. Kriza Ákos, megemlítve a szurkolókat, akik közül néhányan részt vettek az előkészítés, tervezés szakaszában, és javaslataik egy része beépítésre is került. A városvezető azzal zárta beszédét, hogy „a DVTK mindig a szurkolóké volt, és mindig is a szurkolóké lesz.”

dvtk_stadion_alapko_25

Bár a rendezvény meghívójában az szerepelt, hogy dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is jelen lesz az eseményen, végül egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni, így Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről mondott beszédet. Megemlítve, hogy a kormány kiemelt ágazatként kezeli a sportot, felsorolva az ezen a téren tett fontosabb lépéseket, megjegyezvén, hogy az ország egész területére jellemzőek a sportingatlanok alapkőletételei, majd zárómondatként azt kívánta, hogy minél szélesebb körben használják majd ki az itt élők az új stadiont.

dvtk_stadion_alapko_30

Pásztor Ervin, létesítmény megépítésére létrehozott projektcég, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. egyik ügyvezetője felszólása során a búcsúzott a szurkolók, a régi játékosok, az üzemeltető, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. munkatársai, és minden sportszerető ember nevében a stadiontól, továbbá köszönetét fejezte ki Vígh Lászlónak (aki korábban a Nemzeti Sportközpontok vezetője volt, miniszteri biztosként), dr. Fürjes Balázsnak (aki kormánybiztosként felügyeli az országban a stadionok építését), dr. Kriza Ákosnak, a BMSK minden vezetőjének és dolgozójának, valamint a KKBK munkatársainak (a két állami tulajdonú cég közül előbbi a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., utóbbi pedig a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Kft.), valamint a szakhatóságoknak. Néhány érdekes szám mellett abbeli reményének is hangot adott, hogy lesznek, aki az új stadionba viszik majd ki gyermekeiket, és a következő évtizedekben ők lesznek rendszeres látogatói a DVTK meccseinek.

dvtk_stadion_alapko_34

A DVTK labdarúgócsapat részéről az NB I-es együttest működtető DFC Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Tamás szólalt fel az ünnepi rendezvényen, azzal kezdve, hogy 35 éve őt is az édesapja vitte ki először a meccsre, majd felidézett néhány emlékezetes összecsapást, a Szeged elleni 1991-es osztályozót, egy Mikulás sapkás decemberi bajnokit, a Kiser Laci által kivédett 11-est, majd hozzátette, hogy aki megfordult a stadionban, annak mindenkinek van emlékezetes mérkőzése. Az ügyvezető beszélt arról is, hogy az új stadion Miskolc és az észak-magyarországi régió megújulásának egyik fontos eleme, és abbéli reményét fejezte ki, hogy akárcsak a régi Diósgyőri stadionnak, az újnak is kiemelkedő lesz a közösségformáló ereje. Szabó Tamás a klub többségi, háttér tulajdonosának, Leisztinger Tamásnak, és a városvezetésnek is megköszönte, hogy új létesítmény épülhet, és mint mondta, sok a tennivaló, de azért kell dolgoznak, hogy egyszer bajnokcsapat lehessen a DVTK.

dvtk_stadion_alapko_39

A beszédek után a felszólalók – miközben a létesítményen belül a munkagépek folyamatosan dolgoztak – a régi stadion egykori kerítésén túli területen lévő gödörben elhelyeztek egy időkapszulát, amelybe egy dedikált DVTK zászló, az építéssel kapcsolatos szerződés mellett néhány papírlap mellé a megye egyetlen napilapjának, az Észak-Magyarországnak a legfrissebb száma már „nem fért bele”.

BCS
boon.hu

 

Számok

A Pásztor Ervin által említett számok az új Diósgyőri stadionról:

 • a stadion területe 27 ezer négyzetméter
 • a stadion melletti út, parkoló területe 28 ezer négyzetméter
 • a főépület 4600 négyzetméter területű, és 20 méter magas lesz
 • a sky boxok száma 20 darab
 • a VIP ülőhelyek száma 478 darab
 • a férfi wc-k száma 81 darab
 • a női wc-k száma 65 darab
 • akadálymentes wc-k száma 9 darab
 • a büfé bárpultjának hossza 133,7 méter

A régi stadion fontosabb évszámainak felsorolásakor kimaradt dátumok

 • 2003. november 14.: A Diósgyőri stadionban először gyúltak fények, másnap először játszott itt villanyfényes bajnokit a diósgyőri labdarúgócsapat.
 • 2006. április 22.: Befejeződött a villanyvilágítás kiépítését is magában foglaló stadionrekonstrukciós program a felújított klubépület átadásával, amelynek során összesen 535 millió forintot költöttek a létesítményre.
 • 2010. március 6.: Átadásra került a Diósgyőri stadion keleti oldali lelátója, 400 millió forintból összesen 3137 ülőhely került kialakításra, ami Napos oldali lelátó néven ismert.