Döbbenet: 70 éves munkás is dolgozik az esztergomi autógyárban

2019.09.19 12:34

Áprilisi adatok szerint már százezer nyugdíjas dolgozik Magyarországon.

 
A súlyosbodó munkaerőhiány miatt a nyugdíjasok kénytelenek dolgozni – értékeli a magyar munkaerőpiacot a Deutschlandfunk. A tudósító az esztergomi autógyárba ment helyszíni riportot készíteni, ahol egy 70 éves munkás mutatja, magyarázza, mi a dolga, s hogy bizony ujjai már nem mozognak olyan fürgén és finom precizitással, ahogy azt a gyors munka megkövetelné. Ő Tatabányán regisztrálta magát a nyugdíjas szövetkezetnél, és Esztergomban volt szükség rá. A nyugdíjából nem jön ki, ezért vállalkozott a napi pár óra munkára, s így elégedett.
 
A Klubrádió által szemlézett riportban a munkáltatóját is megszólaltatták, aki elmondta, nagy hiány van a szakképzett munkaerőből, és akik jönnek, azokat megbecsülik. A nyugdíjasok kb. 900 eurót, mintegy 300 ezer forintot keresnek havonta, ami az átlagos 400 eurós nyugdíjhoz képest mégiscsak baráti összeg.
 
Még nyár elején Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt nyilatkozta, az áprilisi adatok szerint már százezer nyugdíjas dolgozik Magyarországon.
 
Der ungarische Rentner András Lázár ist 70 Jahre alt und hat entschieden, in seinen Beruf zurückzukehren - weil seine Rente zu niedrig ist. (Deutschlandradio / Stephan Ozsváth)
Der ungarische Rentner András Lázár ist 70 Jahre alt und hat entschieden, in seinen Beruf zurückzukehren – weil seine Rente zu niedrig ist. (Deutschlandradio / Stephan Ozsváth)
 
klubradio.hu / hirklikk.hu