Döbbenetes állítás: rosszul oltották be Orbán Viktort influenza ellen?!

2020.10.21 16:19

Novák Hunor csecsemő- és gyerekgyógyász szakorvos egy hosszú Facebook-posztban elemezte, hogyan kellett volna szakszerűen elvégezni az oltást.

 

 


A miniszterelnök egy videóban tudatta, hogy beoltatta magát influenza ellen, ezzel is biztatva a lakosságot arra, hogy amint erre lehetőségük nyílik, oltassák be magukat. 
 
Az orvos nem sokkal később több szakmai észrevételt tett: 
 
"A videóban több szakmai hibát is láthatunk, amelyek nagyon elterjedtek, még napjainkban is tévesen oktatják sok helyen a fiatal orvosoknak az oltás beadását. Ez nem az adott orvos kritikája, inkább az oktatási rendszeré, ezért beszéljünk róla általánosságban, hogy tanulni tudjunk belőle. Sokszor beszéltem már róla, előadtam konferencián is ezekről, nézzük ismét.
 
Orbán Viktor valószínűleg azt az oltást kapta, amit a (delta)izomba kell beadni, a képen látható részre csak izomba adott injekciót illik típusosan beadni. Típushiba, hogy ilyenkor a bőrt összecsípik (ezt látjuk a videón), pedig azt a zsírszövetbe való oltásnál kell csinálni. Izomba adott oltásnál a bőrt szét kell nyomni, húzni, lapítani, hogy biztosan az izomba kerüljön az oltás. Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki (viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás)"- Novák azt is hozzátette, hogy a fecskendő visszaszívása meglátása szerint szintén szükségtelen, ahogy a szúrt terület pofozgatása is az érzéstelenítő eszközök miatt.

 


forrás: facebook.com / atv.hu