Döbbenetesen sokan halnak meg a szennyezett levegő miatt

2016.05.11 12:13

Csak Kínában szennyezettebb a levegő, mint Magyarországon – derül ki az OECD statisztikája szerint, melyből az is látszik, hogy nagyon magas a szennyezett levegő okozta halálozás. A Levegő Munkacsoport a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, viszonylag kis összegből lehetne javítani a helyzeten.

Lukács András szerint a vidéken, gyakran a hegyi településeken is sokkal rosszabb a levegő minősége, mint Budapesten. Ez annak köszönhető, hogy rengeteg az olyan lakossági égetés, amelyben műanyagot és gumit dobnak a tűzbe, illetve gyakran így tüntetik el a szemetet is.

Hozzátette: a halálozások csak a jéghegy csúcsa, sokkal több ember betegszik meg a rossz levegő miatt.
Lukács szerint 15-20 milliárdból lehetne javítani a levegő minőségén, ez pedig a költségvetésben szinte nem is látszana.

Az OECD statisztikáját arra alapozza, hogy a szívbetegségek, agyvérzés, tüdőrák vagy hörghurut egy adott országban milyen arányban tulajdonítható a szennyezett levegőnek.

Kínában egymillióból 953.700 elhalálozás vezethető vissza a rossz levegőre, Magyarországon 937.600, ami az európai OECD országok között a legmagasabb szám, de még a közismerten szennyezett levegőjű Indiát is magunk mögött tudhatjuk.

klubradio.hu