Dobrev Klára az élen, utána Karácsony és Márki-Zay – Csütörtök reggel folytatják az eredményhirdetést

2021.09.29 23:58

Még éjjel is csak lassan érkeztek az adatok a minden várakozást felülmúló előválasztás eredményéről. Ezek alapján vidéken jelentősen vezetett a Demokratikus Koalíció kormányfőjelöltje, míg az első fővárosi adatok az 1-es választókörzetből érkeztek. Itt a miniszterelnök-jelölti versenyt Karácsony Gergely nyerte, amivel a főpolgármester életben tudta tartani győzelmi esélyét.


 

 

 

Este tíz óráig huszonkét vidéki választókerület eredményét jelentette be az Országos Előválasztási Bizottság, ezekben egy kivételével a Demokratikus Koalíció aspiránsa, Dobrev Klára nyert. Ez az adat mindennél többet elárul arról, hogy vidéken milyen erősen kezdett Dobrev Klára. Elsőként a jobbikos Jakab Péter tudta megtörni a Dobrev-sikerszériát, de az erősorrendben az MSZP, a Párbeszéd és az LMP indulója, Karácsony Gergely, valamint Hódmezővásárhely független polgármestere, Márki-Zay Péter követte a DK-s jelöltet. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a vidéki választókerületek többségében komoly hátrányba került.
 
 
A kedd este befejeződött előválasztás után azt ígérték, hogy szerda este már végeredményt közölnek, napközben azonban világossá vált, legkorábban éjjel végezhetnek. Ennek a szervezők szerint az volt a fő oka, hogy QR-kódokkal hitelesítették a vokslapokat, a „visszacsippantás” a tervezettnél több időt vett igénybe. Mindezek miatt csak késő délutántól – ráadásul olykor gyakrabban, máskor ritkábban – kezdték közölni választókörzetenként az eredményeket. A budapesti eredmények különösen lassan álltak össze, az első órákban kivétel nélkül vidéki eredményeket tettek közzé.
 

 

Fotó: Facebook/ Előválasztás 2021

 
Az első öt választókerületi eredményt kevéssel délután negyed hat után hozta nyilvánosságra az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB). Eszerint a Dunántúlon a Győr-Moson-Sopron megyei 1-es, győri körzetben DK-s – Jobbik és Liberálisok támogatta – Jancsó Zita 457 vokssal verte a momentumos Rehó Tibort, akinek a javára az utolsó pillanatban, az ajánlásgyűjtések után léptette vissza az MSZP Pollreisz Balázst – mindhiába.
 
A Fejér megyei 1-es, székesfehérvári körzetben viszont a szocialisták örülhettek, hiszen a Párbeszéd és az LMP által is támogatott jelöltjük, Márton Roland 324 vokssal legyőzte az elmúlt napokban offshore céges ügyei miatt előválasztási etikai bizottság elé is citált DK-s Ráczné Földi Juditot.
 
A miniszterelnökök versengésében mindkét körzetben a DK-s Dobrev Klára nyert, megelőzve az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltjét, Karácsony Gergelyt, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalomét, Márki-Zay Pétert, a negyedik a jobbikos Jakab Péter, az ötödik a momentumos Fekete-Győr András lett.
 
Fejér 2-es, szintén székesfehérvári központú körzetében vívták az egyik legegyértelműbb párharcot: a jobbikos Fazakas Attila több mint tízszer annyi voksot kapott, mint párbeszédes riválisa, But Sándor. A kormányfőjelöltek közül Dobrev másfélszer annyi voksot kapott, mint a második Márki-Zay, mögötte Jakab, Karácsony, Fekete-Győr volt a sorrend.
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 7. számú mezőkövesdi választókörzetben Sermer Ádám a DK és a Liberálisok jelöltje 1556 szavazattal győzött, míg ellenfele, az MSZP, Párbeszéd, Momentum, MMM által támogatott Kormos Anna 1216 szavazatot kapott. A miniszterelnök-jelölti előválasztási versenyt Dobrev Klára nyerte 1149 vokssal, őt követi Jakab Péter 649, Márki-Zay Péter 555, Karácsony Gergely 497, míg Fekete-Győr András 177 szavazattal.
 
Nógrád megye 1-es számú, salgótarjáni választókerületében Godó Beatrix, a DK és a Jobbik közös jelöltje 2611 szavazattal nyerte meg az előválasztást, őt követi Horváth Ferenc (Momentum, MSZP Párbeszéd, LMP, ÚK, MMM) 1229 szavazattal, míg a volt televíziós korábbi pásztói és bokori polgármester, Dömsödi Gábor (ÚVNP/Jobbik) 746 szavazattal lett a harmadik.
 
A nógrádi megyeszékhelyen a miniszterelnök-jelölti versenyt Dobrev Klára nyerte 2288 szavazattal, Karácsony Gergely itt 962, Jakab Péter 688, Márki-Zay Péter 572, míg Fekete-Győr András 150 szavazatot kapott.
 
Nógrád megye 2-es számú, balassagyarmati választókörzetében egyedüli összellenzéki jelölt volt a momentumos Gyenes Szilárd, aki 2240 szavazatot kapott. Ebben a körzetben Dobrev Klára nyerte a miniszterelnöki előválasztás versenyt 1044 szavazattal, őt követi Márki-Zay Péter 552, Karácsony Gergely 483, Jakab Péter 295 míg Fekete-Győr András 65 szavazattal.
 
A fél hétkor közzétett eredmények szerint a zalai 1-es körzetben, Zalaegerszegen a DK jelöltje, Csidei Irén magabiztosan, 900 vokssal verte az MMM-es Föőr Gábort, a kormányfőjelöltek között Dobrev Klára nyerte a körzetet, megelőzve Márki-Zay Pétert és Karácsony Gergelyt, akik között minimális, 50 szavazat volt a különbség.
 
A tolnai 1-es, szekszárdi körzetben az MSZP örülhetett, ugyanis jelenlegi honatyája, Harangozó Tamás tavasszal is megméretheti magát az országgyűlési választáson, mivel bő 500 vokssal megelőzte a jobbikos Bozsolik Róbertet. A miniszterelnök-jelölteknél Dobrev, Karácsony, Márki-Zay lett a sorrend. Hatalmas meglepetésre viszont simán kikapott a komárom-esztergomi 1-es választókerületben a szocialista Gurmai Zita, akinél a DK-s Konczer Erik majd’ kétszer annyi szavazatot kapott, s ugyanilyen aránnyal előzte meg Dobrev Klára Karácsony gergelyt, aki pedig Márki-Zay Péternél kapott bő háromszázzal több voksot. 
 
Az egyik legnagyobb csatát hozta a Vas megyei 1., szombathelyi választókörzet, ahol két, országosan ismert politikus próbálta elnyerni a teljes ellenzék támogatottságát. Kifejezetten magas részvétel, több mint 7600 voks érkezett a jelöltekre. Ezekből a DK-s Czeglédy Csaba - aki koncepciós eljárásnak tartja, hogy bűnszervezetben elkövetett nagy értékű adócsalással vádolja az ügyészség, de kapcsolatba hozták a Borkai féle adriai jachtos szexvideóról elhíresült Az Ördög ügyvédjével is – 3837-et, míg a jelenleg legifjabb, nyíltan meleg, öröksége révén milliárdos LMP-s parlamenti képviselő, Ungár Péter (akinek édesanyja a Fidesz egyik főideológusa, Schmidt Mária) 3661-et. A harmadik helyen 110 vokssal a város hajdani fideszes alpolgármestere, Koczka Tibor végzett.
 
A miniszterelnök-jelölteknél Dobrev Klára több, mint ezer vokssal verte Karácsonyt, s kétezerrel Márki-Zayt, itt is Jakab a negyedik és Fekete-Győr az ötödik. 
 
Csongrád-Csanád megye 1-es számú, szegedi választókörzetében Szabó Sándor (MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP, MMM) kiugróan magas 73,17 százalékos szavazati aránnyal, 6588 voksot kapva győzte le a DK és a Jobbik jelöltjét, Binszki Józsefet, aki 2416 szavazatot kapott.
 
Bács-Kiskun megye két körzetében is megszületett az eredmény este 9 óra körül: a kettes számú kecskeméti választókerületben a momentumos Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő nyerte az előválasztást 54,11 százalékkal legyőzve a szocialista Király Józsefet, míg a hármas számú kalocsai körzetben Magóné Tóth Gyöngyi Mária (DK Momentum liberálisok MMM vitte el a pálmát a Jobbik LMP által támogatott Kudrin Nándor és az MSZP Párbeszéd színeiben indult Angeli Gabriella elől.
 
Eredményt hirdettek este két szabolcsi körzetben is: Vásárosnamény térségében, a 4-es számú választókerületben a területi kórház megmaradásáért küzdő Sápi Mónika ügyvéd (DK, Momentum, Liberálisok, MMM, Új Kezdet) ha szoros küzdelemben is, de 1060-985 arányban legyőzte az MSZP Párbeszéd, Jobbik által támogatott Bíróné Dienes Csillát Szamossályi polgármesterét. Az 5-ős számú mátészalkai körzetben a jobbikos Földi István pedig kétharmad-egyharmad arányban szerezte meg a győzelmet az MSZP Párbeszéd DK jelölt Papp Ildikóval szemben.
 
Komoly meglepetésre elvérzett Mesterházy Attila a veszprémi 1-es körzetben, ahol a DK-s Csonka Balázs több, mint kétszer annyi voksot kapott, mint az MSZP egykori elnöke, miniszterelnök-jelöltje. A jelenlegi kormányfő-jelöltek csatájában ebben a körzetben is Dobrev Klára nyert, cirka 400 szavazatot verve Karácsony Gergelyre, aki majd’ ugyanennyivel kapott több szavazatot, mint Márki-Zay Péter.
 
A veszprémi 2-es, balatonfüredi körzetet is DK-s jelölt vitte el, Benedek Szilveszter úgy 800 szavazattal verte a momentumos Szecsődi Andreát. A miniszterelnök-jelölteknél itt is Dobrev, karácsony és Márki-Zay végzett az első három helyen, a DK-s jelölt egymaga több voksot kapott, mint két legfőbb riválisa.
 
Alacsony volt a részvétel a somogyi 3-as, marcali körzetben, ahol egyéniben csak a jobbikos vízilabda olimpiai bajnok, Steinmetz Ádám indult. A kormányfőjelölteknél Dobrev, Jakab, Karácsony, Márki-Zay, Fekete-Győr lett a sorrend. Ebben a körzetben is látszott, mennyire jól szerepel Márki-Zay az online voksoláson.
 
A tolnai 2-es, dombóvári körzetben a város egykori szocialista polgármestere, a jelenleg DK-s Szabó Loránd cirka 450 vokssal verte a momentumos Száraz Zoltánt. Dobrev Klára mögött itt Jakab Péter végzett a második, s Karácsony Gergely a harmadik helyen.
 
A tolnai 3-as, paksi kerületben a sátrakban leadott szavazatokkal a DK-s Tóth Attila Szilveszter nyert volna, ám jobbikos riválisa, Bencze János az online voksokkal fölényesen megfordította a versengést. Dobrev Klára itt is tarolt, megelőzve Jakabot és Márki-Zayt.
 
Egerben (Heves megye 1-es körzet) Berecz Mátyás, a DK indulója szállhat ringbe 2022-ben, miután 3941 szavazatot szerzett a momentumos Jánosi Zoltán előtt, akire 1507-en szavaztak. Dobrev Klára 2215 voksot szerzett, Karácsony Gergely 1360-at, Márki-Zay Péter 1002-őt, Jakab Péter 705-öt, míg Fekete-Győr András 239-et.
 
Debrecen belvárosában (Hajdú-Bihar megye 1. körzet) a DK-s Varga Zoltán magabiztosan nyert az ÚVNP elnöke, Pálinkás József előtt 2758-1665 arányban. Dobrev Klára itt 2263 voksot gyűjtött, Karácsony Gergelyre 1660-an szavaztak, Márki-Zay Péter 1419-el lett harmadik, Jakab Péter 508-, Fekete-Győr András 240 szavazatot kapott. 
 
Fotó: Facebook/ Előválasztás 2021
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 4-és számú, kazincbarcikai körzetben a biofalu programjával európai uniós díjat is elnyert Hernádszentandrás polgármestere, a Jobbik, a DK, az LMP, az ÚVNP és az MMM által támogatott Üveges Gábor politológus végzett az élen, a Momentum-MSZP-Párbeszéd jelölt Hornyák Evelin és a független Koleszár István előtt. Ő korábban a Népszavának azt nyilatkozta: az észak-borsodi térségből olyan képviselőt kell választani, aki jól ismeri a perifériára szorultak problémáit.
 
Pest megye 5. számú választókörzetében, Dunakeszin Dorosz Dávid volt főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely egykori kampányfőnöke indulhat jövő tavasszal az ellenzék jelöltjeként. Az előválasztáson őt támogatta az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Jobbik is, míg a második helyen a DK és a Liberálisok jelöltje végzett. A hagyományosan jobboldali agglomerációs város 2018-ban a Fidesz-KDNP színeiben induló Tuzson Bencét választotta képviselőnek. A mostani előválasztáson ebben a körzetben feltűnően sok – majdnem ezer darab – érvénytelen szavazat került elő az urnákból, ami felveti, hogy nem csak ellenzéki szavazók mentek voksolni.
 
Pest megye 6. számú választókörzetében, Gödöllőn Hohn Krisztina fölényesen aratott győzelmet. A jelenleg az LMP frakciójában tevékenykedő parlamenti képviselő egyik alapítója, most pedig elnöke az Új Kezdet nevű pártnak, amelynek egykori megálmodója, Gémesi György az önkormányzatokat akarta képviselethez juttatni. Az előválasztáson a korábban a baranyai Mánfán polgármesterként dolgozó politikust támogatta az LMP, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az Új Kezdet és a Mindenki Magyarországa Mozgalom.
 
Pest megye 4-es számú, váci központú választókerületében a jobbik jelöltje, Inotai Gergely nyert 2766 szavazattal, megelőzve Juhász Béla Norbertet, az ÚVNP jelöltjét (2416 szavazat), és Gyurcsik Ádám független indulót, aki 523 voksot szerzett. A miniszterelnöki versenyben itt is Dobrev Klára végzett az élen 1897 szavazattal, Karácsony Gergely (1551) és Márki-Zay Péter (1344) előtt, Jakab Péterre 755-en, Fekete-Győr Andrásra 246-an szavaztak.
 
A Nagykáta központú Pest-megyei 9-es választókörzetben Schmuck Erzsébet volt az egyetlen jelölt, ő 2685 szavazatot gyűjtött be. A miniszterelnökjelöltek közül Dobrev Klára 1133-at, a második Jakab Péter 604-et, Karácsony Gergely 573 szavazatot kapott, míg Márki-Zay Péter 506 voksot gyűjtött, Fekete-Győr Andrásra pedig összesen 62-en voksoltak.
 
Budapesten az első eredmények az 1-es választókörzetből jöttek, itt Csárdi Antal az LMP jelöltje nyert 5437 szavazattal a momentumos Gelencsér Ferenc előtt (3625 voks). A miniszterelnökjelöltek között érdekes eredmény alakult ki: Dobrev Klára csak a harmadik lett 1789 szavazattal, miután Márki-Zay Péter 2527 vokssal megelőzte őt, a nyertes pedig Karácsony Gergely lett 4277 szavazattal. Fekete-Győr András 440 Jakab Péter 276 voksot kapott.
 
 
forrás: facebook.com/elovalasztashivatalos2021/