Dolgozók vs. nyugdíjasok: ,,ennyivel több embert kell eltartani"

2019.09.01 13:49

Közel 70 százalékkal növekedhet a következő évtizedekben a magyar időskori eltartottsági ráta. Azaz ezer munkaképes korú emberre 2062-ben már 536 nyugdíjas jut majd.

 

Milyen alapok vannak a fenntartható fejlődéshez és milyenek a jövőbeli kilátások - többek között ezt mutatja be a KSH legfrissebb elemzése.
 
Meredek emelkedő
 
Kiderül belőle például, hogy az  1000 munkaképes emberre jutó nyugdíjasok számát bemutató úgynevezett időskori eltartottsági ráta jelentősen emelkedhet a következő évtizedekben.
 
A KSH szerint 2019-ben 317 nyugdíjas jut rájuk, a csúcs a mostani népesség-előreszámítások alapján 2062-ben lehet, akkor 536 nyugdíjast kell majd eltartania 1000 embernek. Ez 53,6 százalékos rátát jelent. Utána mérsékelt csökkenés várható, de 2070-ben így is 52 százalék felett lesz.
 
Az elemzés szerint népesség tartós és folyamatos fogyása önmagában is nyugtalanító jelenség, mindez azonban a népesség öregedésével párhuzamosan zajlik, ami a korösszetétel torzulásával jár együtt. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyermekek, felnőttek és nyugdíjasok aránya kedvezőtlenül változik. Ugyanakkor persze az öregedés pozitív oldala, hogy többen érik el az időskort és élnek hosszabb ideig.
 
Csernátony Csaba
napi.hu