Donald Trump a Fehér Házban fogadta Orbán Viktort (+videó)

2019.05.13 21:42

Donald Trump amerikai elnök Orbán Viktor miniszterelnököt fogadta hétfőn a washingtoni Fehér Házban.

Donald Trump és Orbán Viktor
 
Fotó: Ron Sachs / CNP / AFP

 

Trump: Orbán Viktor jó munkát végez
 
Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében – jelentette ki Donald Trump a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson.
 
Úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik. Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak. Trump méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy Európában ez óriási problémát okoz.
 
Az amerikai-magyar stratégiai szövetség kiterjesztése a cél
 
Orbán Viktor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország büszke arra, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni harcban közösen lép fel az Egyesült Államokkal, és hogy segíthetik a keresztény közösségeket szerte a világon.
 
Az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki amerikai látogatásának fő céljaként Orbán Viktor. A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik.
 
 
Az amerikai politikus az M1 aktuális televízióban és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta a magyar kormányfőt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol megkezdődött a hozzávetőleg egyórásra tervezett megbeszélésük.
 
Orbán Viktor megérkezését a Fehér Házhoz, valamint a tárgyalást követő sajtótájékoztatót az alábbi videón tekintheti meg:
 


 
A Fehér Ház a magyar miniszterelnök fogadásáról szóló múlt heti közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. A megbeszélésen az előzetes tájékoztatás szerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak. Sajtóértesülések szerint „komoly védelmi beszerzések lehetőségei is felvetődhetnek” a fehér házi találkozón.