Döntöttek a boltban árusítható napi fogyasztási cikkekről

2014.12.09 18:07

Az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére elfogadta azt a javaslatot, amely 2018-tól megtiltja a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben.

Piackiegyenlítő hatása lesz a nem nyereséges szupermarketek szankcionálásáról elfogadott törvénynek, az minden szereplőre egyformán vonatkozik - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő keddi budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére elfogadta azt a javaslatot, amely 2018-tól megtiltja a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben.

A parlament döntésével ugyancsak 2018-tól betiltotta a bruttó 400 négyzetméteresnél nagyobb, napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek működését a világörökségi területeken, az ottani értékek, valamint a városkép és a környezet védelmére hivatkozva.

Kovács Zoltán közölte: a feladatuk az unió nagy részére jellemző fair versenyhelyzet megteremtése, és azoknak az anomáliáknak a megszűntetése, amelyek a nagykereskedelmi láncoknak a kereskedelmi erőfölényükkel való visszaélést tettek lehetővé.

Közölte: nem tartanak attól, hogy élelmiszerár növekedés lesz az intézkedés következménye. Hangsúlyozta: a tisztességesen beruházó, és működő láncoknak nincs mitől tartania. A szándék szerint kiegyenlítődnek azok az anomáliák, amelyek indokolatlan piaci fölényt tettek lehetővé egyeseknek - mondta.

A költségvetésről azt mondta: az áfabevételek az elmúlt évek tapasztalatai alapján dinamikusan emelkednek, megnyugtatóan fedezik a költségvetésben szereplő számokat. A jövő évi költségvetés biztos alapokon áll, végrehajtható.

Kiemelte: a 2,4 százalékos hiánycélt változatlanul hagyja, ami az elmúlt évekhez képest újabb csökkenést jelent, és azt mutatja, hogy a kormány elkötelezett a pénzügyi feszesség mellett. A kormányszóvivő a beutazási tilalommal kapcsolatos ügyet firtató kérdésre azt felelte: a politikai nézeteltérések kiküszöbölésénél érdemi párbeszédre törekszenek az amerikaiakkal, amelynek két oldalon kell folynia.

Szavai szerint nyitottak, szeretnék tudni a tényeket, ismerni neveket, ügyeket, bizonyítékokat, mert ez alapján lehet megoldást találni. Ügyek lebegtetésével, "ködösítéssel" nem fognak előrébb lépni, mondta, hozzátéve, hogy nem tártak a kormány elé olyan tényeket, amelyek alapján a magyar kormány lépni tudna.

A magyar szervek teszik a dolgukat, minden tudomásukra jutott ügyben eljárnak - közölte. A kormány a rendelkezésre álló kereteket, eszközöket nagyjából kimerítette - jelentette ki Kovács Zoltán.

mti.hu