Döntöttek: meghosszabbítják a banki azonosítás határidejét

2019.06.21 17:49

Meghallgatták a bankszövetség kérését: június 26-a helyett augusztus végéig lehetne egyeztetni a pénzintézetekkel.

 

Augusztus végére tenné át a legújabb törvényjavaslat a pénzmosás elleni törvény értelmében kötelező azonosítás határidejét a pénzpiacon – írja a Magyar Nemzet.
 
Az Országgyűlésnek ma délután benyújtott, Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett javaslat szerint nem június 26., hanem augusztus 31-e lenne a határidő, ameddig a 2017 előtt nyitott banki és biztosítói számlák tulajdonosainak adatait, nyilatkozatit begyűjtheti a szolgáltató.
 
A módosítás indoklása szerint a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy az eredeti határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le, így a határidő lejártával ezeket a számlákat zárolni kellene.
 
(Bár a bankszövetség szeptember 30-ai halasztást szeretett volna elérni.)
 
A magyar emberek érdekében a törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek – áll Varga indoklásában.
 
A szolgáltatók a javaslat hatálybalépése után 3 napon belül tájékoztatják azon ügyfeleiket, akik esetében az adategyeztetés még nem történt meg.
 
privatbankar.hu