Dr. Dávid Ferenc: Egyszeri azonnali juttatást a nyugdíjasoknak!

2020.03.18 06:04

Természetes, hogy az egész ország a koronavírus terjedéséről beszél. Minden híradás erről szól, a naponta megtartott sajtótájékoztatókon csak erre vonatkozóan hangoznak el kérdések. Sokan érdeklődnek egy jövendő gazdasági csomag részletei iránt is, és gyakran felmerülnek a kisvállalkozók és a munkavállalók megsegítésének módozatai. Mindenki aggódik az időskorúak betegség általi kitettsége miatt, ezért a 65 évesnél idősebb nemzedék tagjainak azt javasolják, hogy lehetőség szerint, tartózkodjanak otthon. Ez eddig rendben is van.

 
De már senki sem beszél azokról a nyugdíjasokról, akik a tomboló felvásárlási lázban, napok alatt „eltékozolták” szerény jövedelmüket, és a hónap végére egy huncut fillérjük sem lesz. Ezek a módosnak igazán nem nevezhető és anyagi tartalék nélküli idős emberek – robbanásszerű élelmiszer-árnövekedés mellett – konzervbe, tésztába, rizsbe fektették kicsiny pénzüket, és teljesen kisemmizve várják a következő nyugdíj-fizetést, amelynek napja 2020. április 9., Nagycsütörtök.
 
A kormány és annak vezetője (helyesen) segítséget ígért a vállalkozásoknak és a munkavállalóknak, de nem szólt arról, hogy a folyamatosan és gyorsan elértéktelenedő nyugdíjakat milyen módon kompenzálják. (Azt sajnos megtudtuk, hogy az őszi nyugdíjprémiumnak is „kampó”.) A 2,7 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek nagy nehézséget fog okozni, hogy elszigetelten (sokszor magányosan) – és hitelfelvételi lehetőség nélkül – emberhez méltó körülmények között „kihúzza” az áprilisi nyugdíjig. A gyerekeiktől nem kérhetnek támogatást, hiszen ők vagy az utcára kerülnek, vagy pedig a legifjabb generációt felügyelik a saját lakásukban.
 
Ezért – felmérve államháztartási kihatásait is (kb. 35 milliárd forint) – azt javaslom, hogy azonnali intézkedés keretében, minden 150.000 forint alatti nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy kapjon 15.000 forint „egyszeri, normatív jellegű juttatást”, amelyet legkésőbb március 31. napjáig kell részükre folyósítani. A központi büdzsé – tekintettel az egészségügyi és a nyomában kibontakozó gazdasági válságra – felülről nyitott, így különösebb egyeztetési eljárás nélkül is meghozható a gesztus értékű és nyugdíjasok számára létfontosságú döntés.
 
Júniusban (remélhetően békésebb körülmények között) ismét előkerülhet – a szerintem megkerülhetetlen – nyugdíjemelés kérdése, amely az év első öt hónapi inflációs számai ismeretében, 2020. július 1. napjától közgazdasági megalapozottsággal végrehajtható.
 
 
Dr. Dávid Ferenc      
szerző:Dr. Dávid Ferenc