Drágábbak lettek a gyógyszerek

2015.11.29 12:35

A korábbi évekhez képest csökkent a támogatott gyógyszerek forgalma, miközben egyre inkább nem támogatott terméket értékesítenek, egyre drágábban – tudta meg lapunk. Csökken a veszteséges gyógyszertárak száma, és az is kiderült, az orvosokhoz hasonlóan a gyógyszerészek egy része is inkább külföldön próbál szerencsét.

Jól látszik a Magyar Gyógyszerészi Kamara lapunkhoz eljuttatott, novemberi összesített adatai alapján, hogy bár valamivel kisebb a forgalom, mint a korábbi években, a bevétel mégis nőtt, vagyis tavalyhoz képest emelkedtek a gyógyszerek árai – tudtuk meg.

A támogatott gyógyszerekből kevesebbet adtak el, de 2013-asnál magasabb egységáron. A nem támogatott, de vényköteles gyógyszerekből viszont többet értékesítettek annak ellenére, hogy azok esetében is áremelkedés tapasztalható. A nem támogatott gyógyszerek dobozonkénti ára a 2011-es 1511 forintról 2015-re 1701 forintra, a vény nélküli gyógyszereké pedig 1200-ról 1623 forintra emelkedett. Az étrend-kiegészítők is drágultak, ezeket jelenleg átlagosan 1800 és 1900 forint között árulják.

Az áremelkedést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelentése is megerősítette, eszerint a receptre kiváltott gyógyszerek fogyasztói árai, a térítési díjak és a tb-támogatás összege is nőtt. Az adatok szerint Budapesten 18 millió, Pest megyében 12 millió doboz felett, a többi megyében 2 és 6 millió dobozszám között váltottak ki támogatott gyógyszert 2015 első fél évében.
Nem megy el minden gyógyszerész

Az adatok azt mutatják, hogy túl vannak a gyógyszertárak a 2010-es gazdasági válságon. Ismét fellendülőben van a forgalom, és egyre kevesebb a veszteséges patikák száma az országban: míg 2010-ben 528, addig 2014-re már csak 178 veszteséges gyógyszertárat tartottak számon – ezt már Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke közölte egy tegnapi háttérbeszélgetésen. Összesen 13 734 gyógyszertár működik jelenleg Magyarországon, a szállítói tartozások, kifizetetlen számlák értéke is csökkent, és a tartozásokat már nem 45, hanem 35 napon belül ki tudják egyenlíteni a gyógyszertárak.

A külföldi munkavállalás miatt hazánkat elhagyó gyógyszerészekről Hankó Zoltán úgy tájékoztatott, nem feltétlenül megy el mindenki, aki kikéri a szükséges igazolást, sokan meggondolják magukat, vagy néhány év után visszajönnek. A külföldön munkát vállaló gyógyszerészek számára Anglia, Németország és Ausztria a fő célpont, utóbbi ország esetében az is előfordul, hogy a gyógyszerészek a nyugati határ magyar oldalára költöznek, és onnan járnak át dolgozni. A fizetések alakulásával kapcsolatban az elnök felhívta a figyelmet arra is, a gyógyszerészek, szakasszisztensek és asszisztensek átlagos havi bruttó fizetése 2014-ben 209 ezer forint volt, de a tulajdonosok közül sokan osztalékban veszik ki a bérüket, ami további pluszbevételt jelenthet.

mno.hu