Drágul a cukor, a csoki, sok hó, nagy hidegek - ezt hozza a tél

2015.11.06 21:01

Európa sok hóra és nagy hidegekre számíthat idén egy olyan időjárási jelenség miatt, amely a föld túlsó felén alakult ki - állítják meteorológusok. A cukor határidős tőzsdei jegyzése durván megugrott és hasonló várható a kakaó, illetve a zöldségek és a gyümölcsök piacán is.

Lényegében biztosra vehető - 95 százalék a valószínűsége annak -, hogy az El Nino néven ismert időjárási anomália a tél végéig éreztetni fogja a hatását a Föld északi féltekéjén - állítják az USA nemzeti meteorológiai hivatalának szakértői. A normál időjárást a világ szinten minden pontján megbolondító jelenség a Csendes-óceán felett alakul ki néhány évente a víz szokatlanul erős felmelegedése miatt.

Megjelenése mindig fejfájást okoz az embereknek, idén azonban különösen erős hatással számolnak a szakértők - derül ki a CNBC cikkéből. Az Európában lakóknak például nagy havazásokra és kiugróan erős hidegekre kell felkészülniük. A hírportál összegyűjtötte milyen következményei lehetnek az El Ninónak egyes országokban, illetve iparágakban.

Máris nőnek az árak
Az időjárás "fejre állása" miatt minden bizonnyal növekedni fog a kávé, a rizs, a cukor és a kakaó ára, mivel ezek termőterületét vagy szárazság, vagy árvizek sújtják - derül ki a BNP Paribas elemzőinek jóslatából. Egyes termékek ára az alapanyaguk várható drágulása miatt máris emelkedő pályára állt. A cukor márciusi szállítására másfélszer annyiba kerül most, mint augusztusban, a kakaó decemberi szállításra 13 százalékkal kerül többe, mint a nyár végén.

A farmereket két csoportra osztja az El Nino: azokra a szerencsésekre, akik földjeit nem érinti a hatása, illetve azokra, akik súlyos károk elé néznek a rossz idő miatt. Az utóbbiak közé tartozik az indonéziai pálmaolaj-termelőktől a kínai, az indiai és a brazil cukoralapanyag-előállítókig sok mindenki. A latin-amerikai országban máris lassítja a betakarítást a szárazság és a cukornád a megszokottnál kevesebb cukrot tartalmaz.

Kicsi plusz az inflációban
Fekete Afrika újra a vesztesek közé kerülhet. A Renaissance Capital tőketársaság emlékeztet arra, hogy a különösen súlyos 1997-1998-as El Nino idején Kenyában 0,5 százalékra lassult a gazdaság növekedése az 1996-os 4,1 százalékról. Ha az idei hasonló lesz 18 évvel ezelőttihez, akkor komoly károkat okozhat a termésben a nedves, párás idő, a szállítást pedig lehetetlenné teheti, hogy az áradások elmossák a hidak és az utak egy részét. A beruházási projektek végrehajtása késlekedhet.

Az Európai Központi Bank kaphat egy kis segítséget abban, hogy feltornássza az inflációt két százalék közelébe, amit gyümölcsözőnek tartana. A hideg és a hó kissé erősítheti a pénzromlást, főként a szezonális élelmiszerek drágításával és a közlekedés akadályozásával. A BNP Paribas azonban emlékeztet arra, hogy az elmúlt időszakban csupán 0,1 százalékponttal nyomta feljebb az árakat a rossz időjárás.

napi.hu