Drágul a temetkezés

2016.05.06 06:53

Újra elhalasztják a szociális temetés bevezetését, de egyre több temetkezési szolgáltatás lesz hatósági díjas.

Tovább halasztaná a kormány a szociális temetés időpontjának bevezetését. Az eredetileg 2014. január elsejétől tervezett – a hozzátartozók „közreműködése” esetén ingyenes temetkezést kínáló – rendszer bevezetését ezúttal 2019. január 1-jéig tolnák el. A jövő évi költségvetési törvénycsomag részeként benyújtott, a szükséges változtatásokat tartalmazó javaslatban a kormány lehetővé tenné, hogy a temetkezési szolgáltató is lebonyolíthassa a halotti ügyintézést, és eljárjon az egészségügyi intézményeknél, az állami és önkormányzati szerveknél. Külön kikötés azonban, hogy ezért a tevékenységért nem lehet díjat felszámítani, sőt: a kormány külön rendeletben fogja meghatározni, hogy egyáltalán milyen tevékenységért lehet számlázni, vagyis milyen szolgáltatásokat lehet egyáltalán kínálni. A javaslat indoklása szerint így biztosítanák, hogy az árak összehasonlíthatók legyenek.

Azt azonban már a törvényben lehetővé tennék a szolgáltatóknak, hogy gondoskodjanak az elhunyt temetésre való előkészítéséről: ezért a tevékenységért már díjat is fel lehetne számolni, ám ez hatósági áras volna, a legmagasabb alkalmazható összeget a kormány állapítaná meg rendelettel.

A salátatörvény részeként rendelkeznének ezenkívül az időskorúak járadékának emeléséről is. Az alacsony nyugdíjú vagy ellátással egyáltalán nem rendelkező idősek járandóságát 5 százalékkal emelnék jövőre, ezt követően pedig – egy módosítás szerint – automatikusan a mindenkori nyugdíjemelés mértékével növekedne a nekik folyósított összeg.

vg.hu