Drámai videók: kibillent a Balaton

2021.10.21 15:23

Az Időkép cikke szerint háromnegyed 12-kor 76 centis volt a vízszintkülönbség Keszthely és Balatonfűzfő között. A vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire csökkent.

 
Másodfokú viharjelzés van érvényben, „a viharos szél miatt megbillent Balaton partjáról”
 
– írja az Időkép a Facebook-on.


A közeledő hidegfront előtt viharos szél fúj a Dunántúlon
 
A legnagyobb széllökések a 70-80 km/h-t is meghaladják, de néhol már 90 km/h-t meghaladó lökéseket voltak.
 
A viharos szél a Balaton vizét is alaposan felkorbácsolja és meg is billenti azt.


Balatonaligánál ugyanezen időszak alatt 99-ről 116 centire változott a vízállás.
 
Az emelkedés a balantonfűzfői mérőponton is egyértelműen megfigyelhető: háromnegyed 8 és 12 között, 4 óra leforgása alatt 20 centit emelkedett a vízszint, 11 óra 45 perckor 123 centis volt a vízállás.


Országszerte károkat okoz a viharos szél
 
Fákat döntött ki, tetőket és vezetékeket rongált meg az erős szél csütörtökön országszerte, a tűzoltók Budapesten és az ország középső részében kapták a legtöbb riasztást viharkárok miatt
 
– közölte a katasztrófavédelem. A bejelentések a leggyakrabban kidőlt fákról, lezuhant ágakról, leszakadt vezetékekről, megbontott tetőszerkezetekről szólnak. A legtöbb hívást a fővárosi tűzoltók kapják, az időjárás több helyen akadályozza a tömegközlekedést is.
 
Budapesten fa borult a fogaskerekű vezetékére, Püspökladány és Sárrétudvari között pedig egy menetrend szerinti járatra dőlt egy fa
 
– tartalmazza a közlemény.
 
forrás: propeller.hu / idokep.hu