Drasztikus döntést hozott az MNB: így fékeznék meg a rekordinflációt – 11,75 százalékon a jegybanki alapkamat

2022.08.30 16:02

Kedd délután három órától online háttérbeszélgetésen ismertette a mai kamatdöntés hátterét Virág Barnabás. Mint ismert, a Monetáris Tanács ismét 100 bázisponttal, immár 11,75 százalékra emelte az alapkamatot, a döntés mögött pedig az MNB alelnöke által elmondottak alapján pedig a kamatemelési ciklus még sokáig folytatódhat. Virág Barnabás arról is beszélt, hogy az infláció meddig tarthat és milyen magas szinten tetőzhet.

 

Az inflációs cél elérése szempontjából változatlanul fontosnak tartjuk a másodkörös hatások kivédését és a várakozások horgonyzását - kezdte a délutáni döntés hátterének ismertetését Virág Barnabás. Az MNB alelnöke szerint néhány hónapon át az infláció tovább emelkedhet, ezért indokolt lesz a további határozott szigorítás.
 
A kamatemelési ciklus ezért addig folytatódni fog, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon stabilizálódnak és a kockázatok kiegyensúlyozottá válnak. A monetáris transzmisszió hatékonysága ezért Virág elmondása szerint kulcsfontosságú lehet az előttünk álló hónapokban, az MNB emiatt likviditásszűkítő lépések bevezetéséről döntött. A célt három intézkedéssel szeretnék elérni:
 
  • A bankok kötelező tartalékrátájának érdemi növelése
  • Rendszeres diszkont kötvény bevezetése
  • Hosszú lejáratú betéti eszköz bevezetése
 
Mindhárom újonnan bejelentett eszköz kamatozása a jegybanki alapkamathoz kötött, vagyis az irányadó továbbra is a jegybanki alapkamat lesz - tette hozzá a jegybank alelnöke. Az infláció Virág Barnabás elmondása szerint továbbra is emelkedő pályán van, de emögött szerinte egyre inkább a monetáris politika hatáskörén kívül álló tényezők vannak, mint az aszályhelyzet, az európai gáz- és áramárak vagy a hatósági rezsiárak módosítása.
 
Az inflációban a magas havi átárazódás augusztusban is velünk maradhatott, az augusztusi inflációs adat számításaink szerint valahol 15-16% között alakulhat 
 
- Folytatta az alelnök., aki szerint a három új eszközzel a jegybank célja a rövidtávon elérhető bankközi likviditás szűkítése. A kamatok gyors emelése mellett ugyanis kulcsfontosságú lehet a likviditás alakulása és a monetáris transzmisszió hatékonysága.
 
2021 nyara óta a legjelentősebb, leghatározottabb kamatemelést hajtottuk végre nemzetközi összevetésben. A kulcs továbbra is a másodkörös inflációs hatások megtörése és a várakozások horgonyzása, az MNB eddig és ma is a leghatározottabb válaszokat adta - mondta ezután Virág. A következő időszakban a szeptemberi inflációs jelentésben megjelenő inflációs kilátások lesznek a kulcsfontosságúak - tette hozzá.
 
A három intézkedéssel a jelenlegi likviditás legalább a felét, reményeim szerint több mint a felét képesek lehetünk lekötni, vagyis nagyon jelentős hatással számolunk. Jelenleg az egyhetes betétben 9500-9700 milliárd forint van, ennek legalább a felét szorítaná ki az MNB - árulta el az alelnök már egy kérdésre válaszolva.
 
penzcentrum.hu