Dühöngő szél tombol az országban

2016.12.02 09:41

Az egész ország területére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél miatt. A helyzet az ország északnyugati területein lesz a legrosszabb, öt megyében a figyelmeztetés második fokozata van érvényben. Ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométert is. A többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ez azt jelenti, hogy ott a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométert óránként. A péntekre virradó éjszaka folyamán egyébként a János-hegyen tartósan óránkénti 120 kilométernél erősebb széllökéseket is regisztráltak az OMSZ mérőműszerei.

https://www.moksha.hu/wp-content/uploads/2009/12/szelkakas02.jpg

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a hajnali három óra óta tartó szélvihar miatt több mint harminc helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat, személyi sérülésről egyelőre nem érkezett bejelentés. Reggel nyolckor tíz helyen dolgoztak a tűzoltók, főleg fakidőlések okozta anyagi káros eseteknél.

A meteorológiai szolgálat szerint délelőtt, illetve déli órákban az északnyugati, illetve középső országrészben elsősorban zápor vagy hózápor környezetében helyenként óránkénti 90-110 kilométer erősségű széllökés is kialakulhatnak.

Ma egyébként a legmagasabb nappali hőmérséklet délelőtt 5 és 9 fok között valószínű, a déli, délutáni időszakban már csökken a hőmérséklet. Késő estére 0 fok köré csökken a hőmérséklet.

A dühöngő szél miatt pótlóbuszokat rendeltek pénteken a Rákospalota-Újpest–Veresegyház–Vácrátót-vonalszakaszra, mert a viharos erejű szél miatt a kora reggeli óráktól kezdve nincs vonalfeszültség a felsővezeték-rendszerben – közölte az MTI-vel a Mávinform ügyeletese. A közlemény szerint jelentős késések várhatók a veresegyházi elővárosi vonalon a reggeli forgalomban.

mno.hu