Dunai hajóbaleset: Dél-Korea gyors vizsgálatot sürget

2019.06.02 09:43

A dél-koreai kormány arra fogja kérni a magyar hatóságokat, hogy tisztességes és gyors nyomozást folytassanak a baleset ügyében.

 

Dél-Korea arra kéri Magyarországot, hogy mielőbb derítse fel a végzetes dunai hajóbaleset okát, és nevezze meg a felelősöket – mondta el Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy szöuli kormányzati válságkezelési tanácskozáson vasárnap.
 
A dél-koreai kormány arra fogja kérni a magyar hatóságokat, hogy tisztességes és gyors nyomozást folytassanak a baleset ügyében
 
– hangsúlyozta Li.
 
Virágok és mécsesek a Margit hídon 2019. június 1-jén
 
Fotó: Mohai Balázs / mti.hu
 
Május 29-én éjszaka a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Margit híd lábánál. A turistahajó felborult és másodpercek alatt elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. A budapesti Fővárosi Törvényszék szökés és elrejtőzés veszélye miatt elrendelte a szállodahajó 64 éves, ukrán állampolgárságú kapitányának letartóztatását. Őt a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség.
 
Li elmondta: a szöuli kormány a dél-koreaiak útját megszervező ügynökséggel együtt mindent megtesz azért, hogy a balesetben elhunytakat el lehessen temetni. A dél-koreai áldozatok hozzátartozói megérkeztek Budapestre, hogy a helyszínen értesülhessenek a mentés legfrissebb fejleményeiről. A dél-koreai és a magyar hatóságok közös mentési munkáját az erős sodrás és a magas vízállás nehezíti. A mentésben részt vevő csapatok 50 kilométeren fésülték át a Duna felszínét folyásirányban, de eddig semmit sem találtak.
 
vg.hu
 
Képtalálat a következőre: „debreceni nagytemplom https”

Közben közös imádsággal emlékeztek a debreceni nagytemplomban a dunai hajóbaleset áldozataira. A református egyház gyűjtést is hirdetett a hozzátartozóknak, akik közül sokan Budapesten követik a mentés legfrissebb fejleményeit. A koreai kultúra szerint szeretteik eltűnése a halálnál is nagyobb tragédia.

 
Közösen imádkoztak a hívek a hajóbaleset magyar és koreai áldozataiért a debreceni református nagytemplomban. Koreai zászló is jelezte, hogy osztoznak a hozzátartozók fájdalmában. A református egyház gyűjtést hirdetett az áldozatok családtagjai javára.
 
Képtalálat a következőre: „debreceni nagytemplom hajóbaleset”
 

hirado.hu