Dunai hajóbaleset - Megszólalt az igazságügyi szakértő

2019.06.05 07:15

Így azonosítják a hajóbaleset áldozatait

Képtalálat a következőre: „Dunai hajóbaleset https kutatás”
Fotó: Kovács Tamás / mti.hu
 
Ujjlenyomat alapján azonosították az eddig megtalált holtesteket, az Interpol tavaly alakult magyar munkacsoportjának ez az első nagy feladata, dél-koreai szakemberek is segítik a munkát, nekik van egy új módszerük.
 
A tömegszerencsétlenség áldozatainak azonosítását az Interpol állandó munkacsoportjának része, a DVI végzi, a hazai egységnek ez az első komolyabb feladata tavalyi megalakulás óta. A hajókatasztrófa eddig megtalált áldozatainak ujjlenyomatait a magyar DVI-szakemberek veszik le, majd dél-koreai kollégáik végzik az azonosítást, Dél-Koreában ugyanis minden 17. életévét betöltött állampolgártól ujjlenyomatot kell venni - értesült a 168 Óra.
 
A lapnak nyilatkozott Ajang Armin Farid igazságügyi fogorvos-szakértő, aki a fogstátusz alapján zajló azonosítási munkát irányítja. A Bécsben született, de 1989 óta Magyarországon élő szakember elmondta, a fogzománc a legkeményebb, legidőtállóbb anyag a testünkben, és nincs a világon két olyan embert, aki ugyanolyan kezelést kapott, tehát az azonosítás során a korábban kapott fogászati kezeléseket - tömés, gyökérkezelés, implantátumok - hasonlítják össze a megtalált holttest fogazatával.
 
A szakértő ugyanakkor a baleset két - jelenleg eltűntként nyilvántartott - magyar áldozatára utalva azt is elmondta, hogy Magyarországon jelenleg nincsenek sorszámozva a fogászati implantátumok, ezért magyarországi fogászati kezelésben részesült személy holttestét ez alapján jelenleg nem lehet azonosítani.
 
mti.hu