Durva: házkutatásnak álcázva fosztogattak Budapesten

2015.02.16 06:09

Rendőri intézkedést, házkutatást színlelve fosztogató banda tagjait ítélte el jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla pénteken.

Az eljárás adatai szerint a 25 vádlott 30 tényállást valósított meg, több tíz millió forintot zsákmányolt 2008-2009-ben. Az egyik csepeli kft. telephelyéről több mint 20 millió forintot raboltak, de több másik helyszínről is 5-6, illetve 12 milliót vittek el. Az elsőrendű vádlott a cselekmények idején rendőr volt, az ő dolga volt arra vigyázni - például kollégái rádióüzeneteit hallgatva -, hogy az álrendőrök nehogy valódi hatósági intézkedéssel találják szembe magukat.

A bandában voltak még felbujtók, tippadók, a többiek pedig változó összetételű 3-4 tagú csoportokban hajtották végre a színlelt házkutatásokat. Ennek során hamisított iratokat mutatva értékeik előadására utasították a sértetteket, nem egyszer fegyvert is fogtak rájuk, megbilincselték, bútorokhoz láncolták, majd megkötözve sorsukra hagyták őket. A bíróság rablást, zsarolást, lőfegyverrel visszaélést, lopást, személyi szabadság megsértését, volt, ahol hivatalos személy elleni erőszakot, közúti veszélyeztetést és garázdaságot állapított meg.

A vádlottak jelentős része az eljárás idején előzetes letartóztatásban volt vagy más ügyben jogerősen kiszabott büntetését töltötte. A perben többen is beismerték a terhükre rótt vádakat és megbánásukat, sajnálkozásukat fejezték ki a történtek miatt.
A Fővárosi Ítélőtábla némileg súlyosbította a Fővárosi Törvényszék másfél éve kiszabott nem jogerős ítéletét: a banda nagy része letöltendő szabadságvesztést kapott, voltak többen, akik hét, hat és öt évet, a volt rendőr pedig négyet.

mti.hu