Durva tél várhat a magyar háztulajokra: így előzheti meg a költséges bajt

2020.11.22 15:39

Szép lassan -divatos szóhasználattal élve- begyűrűzik a tél, jönnek az éjjeli fagyok, a havazás. Komoly költségeket előzhet meg az a háztulajdonos, aki rendesen felkészíti ingatlanát a téli időszakra. Sokat már nem lehet halogatni, egy hétvégét bizony rá kell szánni a felkészülésre: mutatjuk a háztulajok feladatlistáját!

Egy korábbi tél Miskolcon

 

Sok idő már nincs, nyakunkon a tél: a Mátrában már havazott, és az ország többi részére is megérkeztek az éjjeli mínuszok. A hideg beálltával pont itt az ideje, hogy időt szánjon otthona téli felkészítésére. Hogy semmi ne maradjon ki, összeszedtünk egy feladatlistát a legfontosabb teendőkkel!
 
Ne fűtse az utcát!
 
Az első és legfontosabb dolog a nyílászárók ellenőrzése! Ellenőrizze végig az ablakokat, jól záródnak-e, ezt a legkönnyebben egy égő gyertyával tudja megtenni. Óvatosan mozgassa körbe a keret körül, és ha a láng táncolni kezd valahol, akkor ott bizony bejön a hideg. Ilyenkor érdemes újratömíteni az ablakot, a barkácsáruházakban lehet kapni utólagos ablakszigetelőket, nem is olyan drágán. És még egy apró tipp: ha télire vastagabb függönyöket tesz fel, azok is gátolják, hogy kiszökjön a hideg. Ha az ablakokkal végzett, ugyanezt tegye meg az ajtóknál is, és ha kell, akkor intézkedjen.
 
Érdemes a ház tetejét is leellenőrizni, hiszen beázni sosem jó, télen meg aztán pláne!
 
Az ereszcsatornákat is tisztítsa ki, ellenőrizze a rögzítzéseket. Arra sem árt ügyelni, hogy hova vezeti a vizet a rendszer: ha szükséges, valamilyen csővel tolddja meg az ereszt. Jó, ha nem pont az ajtó elé, vagy a fal tövébe folyik a víz, hanem kicsit távolabb a háztól. A vízórákat, és a kültéri vezetékeket is le kell szigetelni, elég drága, ha elfagynak.
 
Mit sem ér a jó szigetelés, ha közben valami nem klappol a fűtési rendszerben: ellenőrizze a bojlert, a cirkót, hogy tényleg rendesen működnek-e. Ne akkor szembesüljön a problémákkal, amikor vacog a család a házban. A kéményt is érdemes kitisztítani: év közben a madaraktól kezdve a koromig rengeteg minden le tud rakódni az év folyamán, ami igencsak tűzveszélyes lehet, a dugulás.
 
Szintén ellenőrizze a lakásban található szénmonoxid-érzékelőket! A készülékek csak akkor tudják megmenteni az életet, ha van bennük elem, rendesen működnek. Ha biztosra akar menni, akkor érdemes minden télen újat venni.
 
A kertben ezekre figyeljen!
 
Amennyiben nincs elég hely, és nem tudja zárt helyre vinni a kerti bútorokat, érdemes valamilyen zsákkal, fóliával letakarni azokat. Ügyeljen a rögzítésre, ne vigye le a szél a takarót! Ha fémből készült bútorok is vannak, azokat érdemes a letakarás előtt szilikonnal, vagy vazelinnel bekenni, hogy ne rozsdásodjanak be.
 
 
Az útszórósót felejtse el! Árt a fűnek, károsítja a környezetet, és még a ruhákat, cipőket is tönkreteszi - a háziállatok lábáról már nem is beszélve. A legtöbb nagyáruházban lehet venni környezetkímélő alternatívákat, de a macskaalom, vagy a kályhából, kandallóból kivett hamu is kiválóan alkalmas csúszásmentesítésre.
 
Fontos, hogy ha leesik a hó, ki tudjon jutni a házból, az udvarból. Úgyhogy mindenképp ellenőrizze a hólapátokat, hómarókat. Ne akkor szembesüljön vele, hogy borzalmas állapotban vannak a hóeltakarító eszközök, amikor igazán szükség lenne rájuk.
 
penzcentrum.hu