Durvul az allergiaszezon: szuperolcsó tippek pollen ellen

2015.08.22 18:06

Egyelőre még elviselhetőek a tünetek, de ha az idő kitisztul, rosszabb lesz allergiásnak lenni Magyarországon. A parlagfű pollenkoncentrációja nő. Mit tehetünk ellene?

A múlt héten a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja elérte azt a szintet, amikor tüneteket okozhat az arra érzékenyeknek, ezért az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) az ország nagy részére figyelmeztető jelzést adott ki. Ezzel párhuzamosan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felhívta a parlagfűre érzékenyek figyelmét arra, hogy kezdjék el szedni a gyógyszereiket. Most még elviselhetőek a tünetek, magasabb fokú riasztásnál lehet majd állandó orrfolyásra, fejfájásra, könnyező szemekre, torokviszketésre és általános fáradtságérzetre számítani.

Az allergiaszezonban sokan kényszerülnek arra, hogy mélyen a zsebükbe nyúljanak. Az allergiagyógyszerek - a legolcsóbb pezsgőtablettáktól a méregdrága homeopátiás szerekig - akár több tízezer forintba is kerülhetnek havonta.

Egy tíz tablettás allergia tüneteit enyhítő gyógyszer ezer forint körül mozog, ez mindössze tíz napra elég. Ha még orrcseppet is veszünk mellé például 3000 forintért, már nagyot ugrottak a költségeink.

Ha valaki tartós tünetekkel küzd, az öngyógyszerezés helyett érdemes inkább orvoshoz fordulnia, hogy segítsen abban, hogy jobban érezzük magunkat. A durvuló tünetek jelzik, hogy a mostani gyógyszerezés

Persze vannak házi praktikák, amikkel magunk is védekezhetünk az allergia ellen, csökkenthetjük a tüneteket. A legolcsóbb megoldások:

    -Töltsünk kevesebb időt a szabadban, lehetőség szerint inkább erdős, magasabban fekvő területeken!
    -Próbáljuk este intézni ügyeinket: a pollenkoncentráció magasabb a levegőben reggelente.
    -A lehető legkevesebbszer nyissunk ablakot, tartsuk távol a polleneket a lakástól! Illetve autózás közben se nagyon nyissunk ablakot, ha van légkondi a kocsiban, abban van pollenszűrő.
    -Naponta akár többször is öltözzünk át frissen mosott ruhákba, de pláne miután hazaértünk.
    -Otthon mossuk le a cipőt, amit viseltünk.
    -Mossunk hajat minden nap!
   - Cseréljünk gyakrabban ágyneműt!

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) egyébként térképen jelzi az ország területein mért pollenkoncentrációt  címen, illetve a Facebook oldalukon keresztül is elérhető. Különböző színekkel jelzik az egyes koncentrációs fokozatokat.

    -A zöld színnel jelölt területeken a levegőben 1-9 pollenszemet észleltek, ami még nem okoz tüneteket.
    -A citromsárga szín közepes koncentrációt jelöl, ami a 10-29 pollenszemet jelent légköbméterenként. Ez már enyhe tüneteket okozhat, a "figyelmeztető" jelzés tartozik hozzá.
    -A 30 pollenszemet meghaladó koncentráció állandó tüneteket képes okozni, így e felett már az I. - III. szintű riasztások kiadására lehet szükség.

penzcentrum.hu