DVTK stadion – Új dátum van: augusztus másodikán bont(hat)ják

2016.07.19 11:31

Egyelőre még nem a Diósgyőri stadiont bontják, csak az építésére pályázók anyagait.

DVTK stadion - Új dátum van

DVTK stadion - Új dátum van

A Diósgyőri stadion építésének előkészítése évek óta tart. Első körben még a létesítményt használó klub, a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. tervezte lépésről lépésre megújítani a sportingatlant. A 2012/13-as évadra a Magyar Labdarúgó Szövetséghez benyújtott sportágfejlesztési tervükben az szerepelt, hogy füves pályát eltolnák a Napos oldali lelátó felé, és lelátórészt építenének, összesen 980 millió forint értékben. Ezt a tervet jóvá is hagyta a szakági szövetség, de 2013 nyarára tervezett munka nem kezdődött el, az atlétikai pálya rekortán anyagának elbontásával, és az azóta eltelt években csak a projekt újragondolása, finomítása volt napirenden.

Mostanra ott tartunk, hogy 10,915 milliárd forintot fordít az állam a Diósgyőri stadion rekonstrukciójára, tulajdonképpeni újjá építésére, és ennek ez égisze alatt két miskolci labdarúgó ingatlant újulhat meg, hiszen az MVSC Csokonai úti stadionját is sikerült beleszuszakolni a projektbe. Ez utóbbira eső rész 900 millió forint, vagyis magára, a Diósgyőri stadionra 10 milliárd forint költődhet el.

dvtk_stadion_6001

Korábban

A megújuló Diósgyőri stadion majdani átadásával kapcsolatban is sok dátum elhangzott már a múltban, olyanok is amelyeken már túlhaladt az idő (sokáig egy 2015. májusi kezdés és idei nyári átadás tartotta magát), elsősorban azért mert menet közben kiderült, hogy az, amit meg akarnak valósítani, nem jön ki abból a pénzből, amit korábban erre előirányoztak az állami költségvetésből (2013. december 4-én emelték ,,állami szintre” a projektet, ekkor született meg az a kormány határozat, ami a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósítandó projektnek minősítette a Diósgyőri stadion rekonstrukcióját, 4,5 milliárd forint értékben, aztán 2014 októberében ebből 6,5 milliárd lett, 2015. januárjában pedig 8 milliárd, majd az idén februárban alakult ki a jelenleg ismert 10,9 milliárd).


Mit?

Az aktuális tervek szerint 14 798 fő befogadóképességű, UEFA IV. kategóriás stadiont építenek Diósgyőrben, azok után, hogy az MVSC-pályát NB I C-kategóriás létesítménnyé alakítják (legalább 2000 ülőhely, 105×68-as pályaméret, vízelvezető és fűtési rendszer, zárt játékoskijáró, 1200 lux világítás), amelynek a 2017/2018-as évadra kell készen lennie (a tervek szerint a Diósgyőrből kibontott műtárgyak egy részét – a Napos oldali vasbeton szerkezeteket, a világító kandelábereket – átszállítják a Csokonai útra és ott építik be.

 

 

A kiírás

Mivel a Diósgyőri Stadion és MVSC Sporttelep fejlesztésére közbeszerzési eljárást kellett kiírni, ezt megjelentette a kiíró két állami szervezet, a Nemzeti Sportközpontok és a BMSK Zrt. – Közbeszerzési Hatóság közreműködésével – 2016. május 12-én Tenders Electronic Daily (TED) honlapján, az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében, és az akkor közzé tett adatok szerint június 27-ig várták a pályázati anyagokat, azzal, hogy ezen a napon bontják ki ezeket.

Csakhogy! Azóta néhányszor már módosították a pályázat leadásának határidejét. Június 26-án július 6-ra, július 5-én július 15-re, július 12-én pedig augusztus 2-re. Ez utóbbi dátum július 15-én, vagyis a múlt héten került fel a TED honlapjára, az alábbi indoklással: ,,ajánlatkérő a Kbt. 52. § (4) bekezdésének a) és b) pontjára figyelemmel hosszabbítja meg az ajánlattételi határidőt, mivel a módosítással érintett közbeszerzési dokumentumok pontosítása, kiegészítése az ajánlatok időben történő megfelelő elkészítését befolyásolhatja.”

Az Észak-Magyarországnak sikerült beszélnie, egy, a projektet jól ismerő személlyel, aki ugyan nem vállalkozott arra, hogy nyilatkozzon, de elmondása szerint a hátáridő módosítására azért került sor, mert az ajánlattevők menet közben kérdéseket intéztek a kiíróhoz, és ennek során néhány részletet pontosítani, tisztázni kellett, de véleménye szerint ez valószínűleg nem befolyásolja azt az ütemtervet, amely szerint még a nyáron nyertest hirdethetnek, és a jövő hónapban, a majdani győztes pályázó megkaphatja, átveheti a munkaterületeket, az MVSC pályát, és a Diósgyőri stadiont.
Egy másik – közbeszerzésekben jártas, nyilatkozni szintén nem kívánó – személy szerint mindez csak abban az esetben lehet így, ha csak egyetlen érvényes pályázat érkezik, vagy ha több, akkor a tender kihirdetését követően a vesztes, vagy vesztesek nem támadják meg a döntést, nem fellebbeznek ez ellen – ami csak abban az esetben lehet így, ha nem fűződik ehhez érdekük (pl: csak ,,árnyék pályázók”, igazából nem is akarnak most nyerni).

 

Számok

A Magyar Közlöny 2016/24. számában – 2016. február 25-én – megjelent, 1071/2016. (II. 25.)-es Kormányhatározatban 10,915 milliárd forint szerepel a Diósgyőri stadion és MVSC sporttelep fejlesztésére. A kormányhatározat szerint az idén 2,646 milliárd forint hívható le az állami költségvetésből erre a célra, és ez a forrása az MVSC ingatlan 900 millió forintos felújításának.

Berecz Csaba
boon.hu