DVTK vs. Újpest 1-2 (1-1) (+videók)

2019.08.11 06:05
Fotók: Juhász Ákos
 
 
NB I
Diósgyőr–Újpest 1–2 (Tajti 38., ill. Zsótér 14., Nwobodo 48.)
Miskolc, DVTK Stadion, 6518 néző. V: Farkas Á. 
 
Azt mondják a szakemberek, a mai futballban kulcsszerepük van a szélső védőknek: a szélső csatárok őrzése mellett támadniuk kell, részt venni az akciókban. Már a meccs előtt tudni lehetett, hogy ez a poszt különös figyelmet érdemel. Annál is inkább, mert az újpestieknél az első fordulóban megsérült Dzenan Burekovic nem léphetett pályára, Balázs Benjámin vette át a szerepét, Fernando Fernández pedig úgy határozott, a Honvéd ellen (2–1) jól teljesítő Polgár Kristóf jobbról menjen át a bal oldalra, és a fiatal Ternován Patrik legyen a jobbhátvéd. Nem kellett sokat várni, és kiderült, ezeknek a változtatásoknak milyen fontos szerepük lehet a mérkőzés végkimenetelét illetően. 
 
Az alkalmi balbekk, Balázs Benjámin tört előre Ternován Patrik oldalán, és ami a mai futballban a legfontosabb, a védelem mögé is tudott kerülni. A beadása után ide-oda pattogott a labda, amelyet a mezőny egyik, ha nem a legtechnikásabb tagja, Zsótér Donát talált meg, s máris vezetett az Újpest. Vagyis a Diósgyőr – akárcsak a rajton, a Honvéd ellen – ezúttal is hátrányba került. Rekkenő hőségben játszottak a felek, de nem volt rossz a meccs, mindkét csapat nagy iramban próbált játszani, és mondani sem kell, mind a négy szélső védő rendre felzárkózott az akciókhoz. Egy különös, ritkán látható jelenet hozott fordulatot: Litauszki Róbert lábáról a saját kapusa felé pattant a labda és Filip Pajovics meg is fogta azt. 
 
 
A játékvezető szerint szándékos hazaadás történt, ezért hat méterről közvetett szabadrúgást ítélt a házigazdának. Az előző bajnokság záró fordulójában Tajti Mátyás a tizenhatoson kívülről is gólt rúgott ugyanebbe a kapuba, ilyen közelről pedig könnyedén lőtt a léc alá. A gól után még próbálták győzködni Farkas Ádámot az újpestiek, mondván, szerintük vétlen volt Litauszki Róbert mozdulata, de ők sem gondolták komolyan, hogy a játékvezető visszavonja a gólt. 
 
Az egyenlítés feldobta a piros-fehéreket, egyre többet volt a labda a fővárosiak térfelén, ám több gólt már nem hozott az első félidő. Ha valaki hiányolta volna a látványos megoldásokat, alighanem az is állva tapsolt rögtön a második játékrész elején. Az átszervezések miatt ideiglenesen az előretolt ék pozíciójában szerepeltetett, egyébként szélsőként ismert Obinna Nwobodo labdát szerzett, majd gyönyörű gólt lőtt a diósgyőri kapu bal felső sarkába. Az első fordulóban csalódást keltően teljesítő Újpest tehát másodszor is vezetést szerzett, és a hazaiak spanyol vezetőedzője, Fernando Fernández ezt nem nézte tétlenül: előbb Florent Hasanit, majd Bacsa Patrikot küldte pályára – utóbbit a jobbhátvéd Ternován Patrik helyett, a pozícióját pedig Szerhij Sesztakov foglalta el. Azonban úgy tűnt, hiába az edzői változtatások, a Diósgyőr túlságosan statikusan futballozik ahhoz, hogy állandó nyomás alatt tartsa az újpesti kaput.
 
 
A DVTK birtokolta a labdát, de lassú volt a passzjátéka, és túlságosan kiszámítható – az utolsó félórában egy valódi gólhelyzetet alakított ki a házigazda, akkor viszont Prosser Dániel nem találta el a kaput. Márpedig ilyen, szélről belőtt labdákra óriási szüksége lett volna a borsodi együttesnek ahhoz, hogy feltörje az újpesti védelmet (ehhez kellettek volna a lendületes szélső védők...), de az Újpest már nem engedte ki a kezéből a három pontot.
 
A lila-fehérek kétszer is megszerezték a vezetést, időnként tetszetősen adogattak, és a játék képe alapján megérdemelten győztek a kissé fantáziátlan Diósgyőr otthonában.
 
Vignjevics infúziót kapott, menni is alig bírt, de győzelemre vezette csapatát

 

 

„Remélem, a szurkolóknak pozitívabb lett a szemlélete velünk kapcsolatban”

 

 

AZ ÁLLÁS 
1. Mezőkövesd Zsóry FC 2 2 3–1 +2  6
2. Mol Fehérvár FC 1 1 4–2 +2  3
3. Puskás Akadémia FC 1 1 3–1 +2  3
4. Kisvárda 1 1 1–0 +1  3
5. Diósgyőri VTK 2 1 1 3–3 0 3
6. Újpest FC 2 1 1 3–4 –1  3
7. Ferencvárosi TC 0 0–0 0 0
7. Debreceni VSC 0 0–0 0 0
9. Budapest Honvéd 1 1 1–2 –1  0
10. Zalaegerszegi TE FC 1 1 0–1 –1  0
10. Paksi FC 1 1 0–1 –1  0
12. Kaposvári Rákóczi FC 2 2 3–6 –3  0

 

NB I, 2019–2020, 2. FORDULÓ
AUGUSZTUS 10., SZOMBAT HELYSZÍN
Kaposvári Rákóczi FC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–2 Kaposvár, Rákóczi Stadion
Diósgyőri VTK–Újpest FC 1–2 Miskolc, DVTK Stadion
AUGUSZTUS 11., VASÁRNAP  
18.00: Debreceni VSC–Kisvárda  Debrecen, Nagyerdei Stadion
18.00: Paksi FC–Bp. Honvéd Paks, Városi Stadion
18.00: Puskás Akadémia FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) Felcsút, Pancho Aréna
A Zalaegerszeg–Ferencváros mérkőzést későbbre halasztották

nso.hu